close
  • zondag 28 november
Vrije tijd

Kies eens voor een eenvoudige kerst

Kies eens voor een eenvoudige kerst

Het is de week voor Kerst. Je bent aan het nadenken over wat je wilt eten tijdens de kerstdagen en wanneer je de boodschappen moet doen. De kerstboom moet gekocht en oh, waren de lampjes vorig jaar niet kapot? Iemand bedenkt dat een klein kerstcadeautje onder de boom wel heel leuk zou zijn. Omdat jullie geen Sinterklaas hebben gevierd moet er dan ook een gedichtje bij. Je dochter kondigt aan dat ze eerste kerstdag langskomt met haar nieuwe vriend die drie kleine kinderen heeft. Zoonlief brengt de hond mee want anders zit die zo zielig thuis. Kortom: één en al drukte. Supergezellig, maar wat een voorbereiding! Je kijkt er als een berg tegenop, want op je werk is het ook al zo hectisch. Je rent vlak voor sluitingstijd nog even door de winkelstraat, laat je gezicht even kort zien op een paar kerstborrels, twijfelt een half uur over wat de mooiste boom is en probeert iedereen te plezieren. Stress alom en in januari ben je kapot.

Haal maar even adem… na deze, waarschijnlijk herkenbare, lange intro. Een oplossing voor al die drukte zou een strakke organisatie kunnen zijn. Beter plannen, eerder beginnen, efficiënte aanpak. Gevolg is dat je twee keer zoveel aankunt en alleen nog maar meer hooi op je vork gaat nemen. Maar past zo’n perfecte organisatie eigenlijk wel bij het gevoel van de decembermaand? Jelle Hermus van SoChicken vindt van niet.

Waar gaat het om met kerst?

Jelle deelt op zijn website SoChicken, met als ondertitel ‘broeden op een leuker leven’, zijn levenslessen met ons en vraagt zich in een van zijn laatste blogs af of we niet een beetje vergeten zijn waar het om gaat met kerst. Neem een willekeurige kerstfilm en kijk wat de boodschap is: de hoofdpersoon verliest uit het oog wat echt belangrijk is. Want uiteindelijk draait het om tijd doorbrengen met je dierbaren. Genieten van je geliefden en waarderen dat je fijne mensen om je heen hebt. Dat heeft echt niet iedereen namelijk, de eenzaamheid en het gemis met de kerstdagen zijn groot. Stress om het juiste cadeau, paniek om een mislukt gerecht, kapotte kerstboomlampjes: het is totaal niet belangrijk als je iemand verliest waar je van houdt. Dan is het samenzijn met je naasten het enige wat er echt toe doet.

De eerste tip van Jelle is dan ook:

Richt je op wat belangrijk is

Laat het draaien om mensen en maak andere dingen minder belangrijk. Je hebt niet per se een kerstfilm nodig om tot het inzicht te komen dat liefde en vriendschap stukken waardevoller zijn dan een prachtig gedekte tafel en een vier-sterren kerstdiner. Maak tijd voor de ander en zorg voor echt contact.

Maak het simpeler

Denneappels decoratieEen bescheiden kerstboom, een paar ballen, wat lichtjes en heel veel kaarsjes; met die basis kom je al een heel eind. Er zit meer charme in eenvoud dan in hysterische luxe. Als je zes gangen op het kerstmenu hebt staan, ben je waarschijnlijk de hele avond in de stress om alles goed te laten verlopen. Is het niet veel fijner om het wat simpeler aan te pakken en tijd te hebben om bij te praten?

Zorg goed voor jezelf

December is een maand van overdaad als je je daartoe laat verleiden. Eten, cadeaus, drank, feestjes; veel van alles in korte tijd. Die twee kerstdiners vallen nog wel mee, maar alle Sint-snoepgoed, de kerstborrels inclusief lekkere maar vaak ongezonde hapjes en vette oliebollen maken toch dat het allemaal wat te gortig kan worden. Probeer dan ook genoeg te bewegen, eet tussen de feestjes door gezond, pak voldoende slaap en sta eens even letterlijk stil. Dan heb je meer energie om deze drukke periode op een prettige manier door te komen. Het leven is vooral feestelijk als je je gezond en fit voelt.

Geniet van deze periode

Lichtjes, zoetsappige liedjes, feestjes, gezelligheid, je vindt dat speciale gevoel rond kerst alleen in december. Het zou jammer zijn als je door alle drukte vergeet van dat gevoel te genieten. Zoom af en toe even uit en kijk om je heen. Zie je dierbaren, geniet van de lichtjes in het donker en besef dat ieder moment uniek is en dat je nooit weet hoe het er volgend jaar uit zal zien. Ook als je, om welke reden dan ook, niet houdt van de decembermaand, probeer dan toch de lichtpuntjes te zien en ervan te genieten. Er is altijd wel iets om dankbaar voor te zijn.

Bron: SoChicken

Geschreven door: Redactie

Abonneer op de nieuwsbrief

Volg ons via Facebook