Zorg worstelt met verlies

Uit onderzoek van Centraal Bureau voor Statistiek (CBS) bleek dat in 2016 één op de drie zorginstellingen verliesgevend was.

Maar liefst 40 procent verlies werd geleden door verpleeghuizen, verzorgingshuizen en thuiszorginstellingen. Ziekenhuizen draaiden daarentegen beter, met slechts 10 procent verlies vorig jaar. Een jaar eerder was dat nog 15 procent. De meeste instellingen voor gehandicaptenzorg boekten winst.

Hoge personeelskosten

Personeelskosten vallen in alle genoemde gevallen vaak hoger uit dan de bedrijfsopbrengsten en met name de veranderde cao die ervoor zorgt dat onregelmatigheidstoeslag moet worden uitbetaald over de wettelijke vakantieuren van werknemers, zorgt ervoor dat die kosten alleen nog maar hoger uitvallen. Vooral nu dit met terugwerkende kracht moet worden voldaan en dat leidt terug tot 2012.

Daling van fulltimers

Welke consequenties dit heeft voor de zorgsector is niet bekend. Wel is geconstateerd dat het aantal mensen dat fulltime in deze sector werkt aanzienlijk is gedaald. In de verpleeghuizen, verzorgingshuizen en thuiszorgsector nam het aantal voltijdbanen met 6000 af, een daling van 2,4 procent in één jaar.

Deel dit artikel

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Full 2
Culinaire routes
De leukste restaurants, de meest verfijnde smaken, de eerlijkste gerechten.
Full 2
Full 2
Fiets, wandel- en vaarroutes
Kom lekker in beweging en loop of fiets een mooie route!
Full 2
Full 2
Er op uit
Nederland is veelzijdiger dan je denkt. Laat het dagelijkse leven even achter je en geniet!
Full 2
Full 2
Schrijf mee
Vertel jij graag mooie verhalen? Schrijf dan mee met de redactie van 50+
Full 2
previous arrow
next arrow
Scroll naar boven
Scroll naar top