hartslag

Wist je dit al over het hart?

Zolang je hart gezond is en goed werkt, sta je er zelden bij stil. Maar zodra er iets mis is, wordt dat hart ineens heel erg belangrijk. Terwijl het dat natuurlijk altijd al was. Het is de motor van ons lichaam. Hoe goed ken jij je hart eigenlijk?

Het hart wordt altijd afgebeeld als een symmetrische vorm. Maar in het echt heeft je hart meer de vorm van een venkelknol. Dus dat symbool van de liefde, daar lijkt het totaal niet op. Waarschijnlijk dacht men heel lang geleden van wel. En ach, het is een mooi symbool toch?

Uitdrukkingen met hart erin

Het hart komt voor in veel spreekwoorden en gezegden. Hier een paar voorbeelden:

 spreekwoorden met hart

Een gebroken hart bestaat

Keramieken potEén van de uitdrukkingen hierboven is “Aan een gebroken hart lijden”. Misschien ken je het, dat diepellendige gevoel na een verbroken relatie of het verlies van een geliefde. Maar wist je dat je ook fysiek aan een gebroken hart kunt lijden? Cardioloog Ivo van der Bilt heeft tien jaar onderzoek gedaan naar het gebroken-hart-syndroom. En zijn conclusie is dat het echt bestaat. In Japan heet het Tako-Tsubo-syndroom. Een Tako-Tsubo is een keramieken pot om inktvissen in te vangen. Als je hart gebroken is krijgt het de vorm van zo’n pot doordat het aan de onderkant niet of nauwelijks meer samenknijpt. De oorzaak kan heftig liefdesverdriet zijn, maar ook een andere vorm van emotionele stress of lichamelijke pijn. Er komt dan adrenaline vrij en de symptomen lijken op een hartaanval, maar verdwijnen binnen twee weken. Je houdt er lichamelijk niets aan over.

Goed voor je hart

Je kunt zelf een heleboel doen om je hart gezond te houden. Gezond eten is daar een voorbeeld van, maar er is meer. Een hond bijvoorbeeld zorgt ervoor dat je voldoende beweging krijgt en een huisdier verlaagt ook nog eens je stressniveau. Lachen is ook heel goed voor je hart. Zoals je in dit artikel kunt lezen zorgt het voor een betere bloeddoorstroming, waardoor je minder risico hebt op hart- en vaatziekten. Dus volg snel de tips op van Nicky!

We hebben goed nieuws voor de liefhebbers van extra pure chocola. Cacaopoeder, pure, extra bittere chocolade, rauwe cacaopoeder en rauwe chocolade hebben een gunstig effect op de bloedvaten door het hoge gehalte aan anti-oxidanten. Onderzoek heeft aangetoond dat het dagelijks innemen van meer dan 200 milligram flavanolen uit cacao een positief effect heeft op de elasticiteit van de bloedvaten. Dat betekent ongeveer tien gram extra bittere chocolade of chocolade gemaakt van rauwe cacao. Het lastige is dat meer eten weer niet gezond is en wie kan het houden bij een klein stukje chocola?

Ook belangrijk voor je hart: dagelijks drie koppen zwarte of groene thee drinken. Die dranken verlagen de bloeddruk en verkleinen het risico op een beroerte. Zorg sowieso dat je minstens anderhalve liter vocht per dag binnenkrijgt.

Het hart in cijfers

 Cijfers over het hart

Waaraan herken je een hartaanval?

signalen hartaanvalAls het hart niet goed functioneert, kan dat grote gevolgen hebben. De meeste mensen zullen wel weten dat pijn op de borst met uitstraling naar de linkerarm, zweten en onwel voelen op een hartaanval kan wijzen. Maar er kunnen meer symptomen zijn, zoals een snelle ademhaling en ernstige vermoeidheid. Daarnaast verschillen de tekenen bij vrouwen van die bij mannen. Vrouwen hebben namelijk vaak een uitstralende pijn naar de kaken en hals of tussen de schouderbladen. Ook zijn ze dikwijls kortademig en misselijk. Niet iedereen heeft dus dezelfde klachten. Een hartaanval kan plotseling ontstaan, maar je kunt ook al langer klachten hebben. Lees hier het verhaal van Linda die al lang (vage) klachten had. Artsen dachten aan de maag en aan hyperventilatie. Het bleek haar hart te zijn.

Hulp in nood: reanimatie en AED

Als je kunt reanimeren, dan kun je levens redden doordat je weet wat je moet doen bij een hartstilstand. En het is in één avond te leren, dus waarom zou je nog aarzelen? Naast reanimeren leer je hoe je een AED moet bedienen. Het gebruik daarvan vergroot de kans op overleven enorm. Hoe de AED Elles op haar 18e het leven heeft gered lees je hier.

Het is dan ook begrijpelijk dat er steeds meer AED op openbare plekken hangen en dat burgerhulpverleners zich aanmelden om te helpen bij een reanimatie. Iedereen vanaf veertien jaar die lichamelijk en mentaal in staat is een reanimatiecursus te volgen, mag zich aanmelden. Dus ook jongeren. Een cursus kost gemiddeld €35,00 en verschillende zorgverzekeraars bieden een vergoeding aan. Wil je je meteen aanmelden? Dat kan via deze link.

Tenslotte nog een paar weetjes:

  • Het hart is asymmetrisch gebouwd en dus moet één van de longen plaats maken. De linkerlong heeft dan ook twee kwabben en is daardoor kleiner dan de rechterlong, die drie kwabben heeft.
  • Het hart is meer dan een spierbundel. Uit verhalen van patiënten met een nieuw donorhart blijkt dat zij persoonlijkheidstrekken en herinneringen van de donor hebben overgenomen. Het lijkt er dus sterk op dat het hart een eigen geheugen heeft.
  • Het hart wordt altijd rood afgebeeld. Waarschijnlijk omdat het geassocieerd wordt met de liefde. Maar eigenlijk heeft het een donkerbruine kleur.
  • Baby’s die tegen hun moeder aanliggen, passen hun hartritme en ademhaling aan die van haar aan.

 

Bron: o.a. Hartstichting en Voedingscentrum

 

Deel dit artikel

Full 2
Culinaire routes
De leukste restaurants, de meest verfijnde smaken, de eerlijkste gerechten.
Full 2
Full 2
Fiets, wandel- en vaarroutes
Kom lekker in beweging en loop of fiets een mooie route!
Full 2
Full 2
Er op uit
Nederland is veelzijdiger dan je denkt. Laat het dagelijkse leven even achter je en geniet!
Full 2
Full 2
Schrijf mee
Vertel jij graag mooie verhalen? Schrijf dan mee met de redactie van 50+
Full 2
previous arrow
next arrow
Scroll naar boven
Scroll naar top