close
  • zondag 19 september
Algemeen

Welke bh maat heb ik

Welke bh maat heb ik

Een onschuldige vraag, maar voor sommige vrouwen een duivels dilemma. Het gros van de vrouwen draagt een verkeerde maat bh en sommige vrouwen doen er jaren over om de juiste te pakken te krijgen. Een goede bh in de juiste maat kan echter nogal wat verschil maken. Over pas-dilemma’s, gêne en bodypositivity.

Het dilemma dat bh heet lijkt iemand jarenlang te kunnen achtervolgen. De maat geeft vrouwen nog wel eens hoofdbrekens. Of je nu kleine of grote borsten hebt, de maat doet er enorm toe. Het kan je hele houding en silhouet veranderen. Van hangtieten naar een mooie buste heeft echt heel veel met de juiste bh maat te maken.

Er gaat veel mis als het om de maat gaat. Vaak denken vrouwen een bepaalde maat te hebben en blijkt het toch een andere te zijn. Hebben ze jarenlang een verkeerde maat gedragen. Het verschilt ook per merk. Sommige merken starten bij een omvang van 70, maar er zijn ook merken die beginnen bij 55. De grootste cupmaat? Dat kan een R zijn. De maat maakt niet uit, als die borsten maar goed en vooral mooi in toom gehouden worden. Het is ook nog een belangrijk voor het voorkomen van rugklachten als je zware borsten hebt. Bandjes moeten niet snijden en je moet eigenlijk de hele dag je bh niet voelen. Niets moet trekken, het moet comfortabel dragen. Een goed passende bh biedt zelfs het meest slonzig hangende t-shirt nog vorm.

Welke maat bh past bij mij

Heb je eenmaal een passende bh gevonden, koop er dan maar direct drie. Je moet namelijk afwisselen. Volgens experts moet je een bh niet te lang achter elkaar dragen en na drie keer de bh even in koud water dopen (sommige zaken bieden een speciaal wasmiddel) en vervolgens netjes uithangen. Geen zaak voor de wasmachine dus.

Een eigenaresse van een lingeriezaak laat weten dat vrouwen soms tot tranen geroerd zijn als ze na jaren eindelijk die goed passende bh vinden, en daar rustig twee uur voor onderweg zijn om weer een nieuwe aan te schaffen. Het heeft een enorme impact en vrouwen hebben er dan ook veel voor over om een goede bh te scoren. Waarom lopen ze er dan soms toch nog bij dat je denkt: dat kan anders?

Vaak komt het voort uit een gewoonte. Ze vinden het zichzelf niet waard of weten niet hoe en waar ze de juiste maat kunnen treffen. Gêne in pashokjes speelt ook een rol. In dit geval is een bezoek aan een goede lingeriezaak, waar de verkoopsters van wanten weten, het allerbelangrijkste. In zo’n zaak wordt privacy geboden en krijg je goede informatie. En als we de beweging bodypositivity aanhouden is die gêne zeker nergens voor nodig. Je comfortabel voelen met je eigen lijf is misschien wel het allerbelangrijkste. De volgende stap is die goed passende bh aanschaffen.

Welke bh maten zijn er

Qua maten zijn er eindeloos veel en de combinatie van de cupmaat en bandmaat bepaalt de totale maat van een bh. Verandert de bandmaat, dan verandert ook het cupvolume. De B die staat voor een cupmaat is dus niet altijd even groot bij de verschillende getallen die ervoor staan. Een 70B heeft een andere cupmaat dan een 75B. Een cup is dus niet bij alle maten even groot. Daar gaat het bij veel vrouwen al mis die een zelf een bh uit een schap trekken. De stelregel: een maat in cupmaat omhoog is een maat in omtrek omlaag kan werken, maar dan heb je nog te maken met de verschillende modellen, en die bieden een andere pasvorm. Ook dat is belangrijk. De ene bh is de andere niet en welk model past het beste bij jouw borsten?

Kortom; een passende bh vinden vraagt eigenlijk om een stukje deskundigheid en ervaring. Eenmaal de juiste maat gevonden is dat geweldig, maar weet ook dat je lichaam met de jaren verandert. De omvang en de grootte van de borsten zijn geen blijvertjes. Die veranderen met het lichaam mee. Het is dan ook altijd belangrijk om je goed te laten informeren, flink te passen en ervoor te zorgen dat je met aandacht een goede bh aanschaft.

 

 

Geschreven door: Redactie

Abonneer op de nieuwsbrief

Volg ons via Facebook