Weetje: welke dieren worden ook wel vliegende ratten genoemd?

Bij ‘vliegende rat’ denk je misschien niet meteen aan de stadsduif. Toch wordt het dier wel zo genoemd. Dat ze veel poepen en alle restjes opeten die ze maar kunnen vinden, dat weten we wel van duiven. Maar waarom de bijnaam vliegende rat?

Dat heeft te maken met het feit dat ze net als ratten van afval leven en ziekteverwekkers over kunnen brengen. Vooral opgedroogde duivenpoep in stofvorm kan leiden tot klachten zoals allergische reacties of het oplopen van de papegaaienziekte. Ze worden daarom gezien als ongedierte.

190 duiven per vierkante meter

Op de dam in Amsterdam is het wel een leuk gezicht, het gescharrel van al die duiven. Gert en Hermien zongen er ooit een heel gezellig liedje over:

Alle duiven op de dam, sja la la lie, sja la la la
Ja die weten hoe het kwam, sja la la lie, sja la la la

In ons land zijn echter zo’n veertigduizend stadsduiven. In Amsterdam vind je 190 duiven per vierkante meter, in Rotterdam is dat 85 en in Utrecht 37. Veel mensen ergeren zich aan de grote groepen die vooral in steden te vinden zijn. Zowel de rat als de duif zijn daar te vinden waar de mens is, omdat wij afval en dus eten achterlaten. Ze kunnen er dus makkelijk voedsel vinden en de hoge gebouwen bieden voldoende schuilplaatsen. Maar hun uitwerpselen zorgen voor overlast, schade aan gebouwen en onhygiënische situaties. Daarom wordt op veel plaatsen in Nederland vermeerdering van de populatie duiven tegengegaan. Zo is er in het Drentse Assen deze zomer een duiventil met nestkasten op een dak in het centrum aangebracht en er wordt een voerverbod ingesteld. Er werd veelvuldig geklaagd door bewoners en ondernemers over de viezigheid die duiven achterlaten op terrassen en balkons.

Ziekteverwekkers

Een Spaans onderzoek toonde kortgeleden aan dat de helft van de duiven in Madrid ziekteverwekkers met zich meedroegen die schadelijk zijn voor de mens. In Nederland werd al eerder een soortgelijk onderzoek uitgevoerd. Daaruit bleek dat één op de tien duiven bacteriën in de ontlasting hadden die ziektes kunnen veroorzaken. Overigens moet je met poep altijd uitkijken; ook bij mensen kunnen er ziektekiemen in zitten.

Wildpaté

Wist je dat er in 2014 Amsterdam per jaar ongeveer duizend duiven die overlast gaven gevangen werden? Die dieren werden gedood en gingen vervolgens naar de poelier, die er wildpaté van maakte. Duiven zijn niet beschermd en Duke Faunabeheer, die de pechvogels ving, had daarvoor een ontheffing. De gemeente wist echter van niks en er werden de nodige Kamervragen over gesteld. Of de arme beestjes nu nog steeds bij iemand op het bord belanden is niet duidelijk.

 

 

Deel dit artikel

Full 2
Culinaire routes
De leukste restaurants, de meest verfijnde smaken, de eerlijkste gerechten.
Full 2
Full 2
Fiets, wandel- en vaarroutes
Kom lekker in beweging en loop of fiets een mooie route!
Full 2
Full 2
Er op uit
Nederland is veelzijdiger dan je denkt. Laat het dagelijkse leven even achter je en geniet!
Full 2
Full 2
Schrijf mee
Vertel jij graag mooie verhalen? Schrijf dan mee met de redactie van 50+
Full 2
previous arrow
next arrow
Scroll naar boven
Scroll naar top