Waarom ‘zie je Abraham of Sara’ als je vijftig wordt?

Je wordt een halve eeuw oud en je mag vijftig kaarsjes uitblazen. Dikke kans dat je op je verjaardag wakker wordt en een pop of een andere verwijzing naar Abraham of Sara in je voortuin ziet staan. Misschien brengt dat een grote grijns op je gezicht, misschien wil je alles het liefst zo snel mogelijk weghalen; maar waarom doen we dat eigenlijk en wat hebben Abraham en Sara te maken met het feit dat je vijftig wordt? En zijn er ook (leukere of minder opvallende) alternatieven? Je leest het hier.

Abraham of Sara geworden of gezien?

Laten we eerst maar even opheldering geven over een punt waar veel mensen over in verwarring zijn. De juiste uitspraak is dat je Abraham of Sara hebt gezien als je vijftig bent geworden, niet dat je dan Abraham of Sara bent geworden. Dat scheelt weer, want die torenhoge pop met grijs haar en een oude kop, staat dus niet echt voor jou, maar voor de oude of wijze Abraham of Sara die jij nu gezien hebt. Maar hoe zit dat dan precies?

De Bijbel

Zoals veel van onze tradities rondom feestelijkheden komt ook de uitspraak Abraham gezien hebben uit de Bijbel. Daarin staat namelijk vermeld dat Abraham werkelijk stokoud was, maar liefst 175 jaar oud. Ook zijn vrouw Sara werd ouder dan de oudste hedendaagse mens op aarde, namelijk 127 jaar. In die tijd was dat helemaal een teken van goddelijke interventie, want men werd vroeger juist veel minder oud dan nu. Ook stond Abraham bekend om zijn wijsheid. Dat je Abraham gezien hebt daarmee bedoelt met eigenlijk dat jij met je vijftig jaar nu ook tot de oude en wijze lieden van de gemeenschap behoort, waar Abraham uiteraard bij hoort, en die jij dus nu gezien hebt.

Lekker feministisch

Wist je trouwens dat over vrouwen die vijftig worden pas sinds de tweede helft van de twintigste eeuw gezegd werd dat zij Sara gezien hebben? Daarvoor werd ook voor de vrouwen gewoon naar Abraham verwezen. Alsof Sara niet ook een oude, wijze vrouw was. Maar goed, inmiddels is er dus de keuze uit zowel Sara als Abraham.

Broodpop

Die pop in de tuin in de vorm van een oude man of vrouw, dat is een traditie die ontstaan is in de jaren zestig. Toen had men namelijk bedacht om prins Bernhard op een ludieke wijze te verrassen op zijn vijftigste verjaardag, met een Abraham pop. Destijds werden de poppen vaak gemaakt van brood, taart of andere lekkernijen. Inmiddels maken veel mensen de pop zelf, vaak van stof, of huurt men een opblaas Abraham of Sara.

Alternatief voor de Abraham pop of Sara pop

Vijftig worden is voor veel mensen best wel een dingetje. Hoewel je eigenlijk in je handjes mag knijpen dat je deze prachtige leeftijd mag aanvinken, voelt het voor veel mensen toch wel als een heftige mijlpaal die ineens toch wel erg oud doet voelen. Een enorme opblaaspop in de voortuin is dan iets waar diegene misschien wel helemaal niet op zit te wachten. Natuurlijk is zo’n pop ook bedoeld om een beetje te plagen. Maar toch kan het slim zijn om even bij de partner of iemand anders die dichtbij staat te polsen of dit gebaar gewaardeerd wordt. Sommige mensen vinden een zelfgemaakte Abraham pop of Sara pop of een opblaasbare variant ook wat afgezaagd. Dan kun je er ook voor kiezen om iets anders te doen. Maak bijvoorbeeld een groot spandoek waarop je iets leuks en typerends voor de jarige schrijft. Ook leuk is het om bijvoorbeeld een fotoslinger te maken van de jarige van baby tot nu, die je in de voortuin of aan de voorgevel hangt. Met ballonnen kun je natuurlijk ook makkelijk een feestelijke sfeer neerzetten. Het is het leukste als je een persoonlijke touch aan de versieringen toevoegt. Combineer deze verrassing met een bijzonder cadeau en de jarige zal ongetwijfeld blij of ontroerd zijn, en zich heel erg jarig (en vijftig) voelen!

 

 

 

Deel dit artikel

Full 2
Culinaire routes
De leukste restaurants, de meest verfijnde smaken, de eerlijkste gerechten.
Full 2
Full 2
Fiets, wandel- en vaarroutes
Kom lekker in beweging en loop of fiets een mooie route!
Full 2
Full 2
Er op uit
Nederland is veelzijdiger dan je denkt. Laat het dagelijkse leven even achter je en geniet!
Full 2
Full 2
Schrijf mee
Vertel jij graag mooie verhalen? Schrijf dan mee met de redactie van 50+
Full 2
previous arrow
next arrow
Scroll naar boven
Scroll naar top