Waarom één pensioenleeftijd oneerlijk is en een cursus het leuker maakt

Lager opgeleiden, ofwel mensen alleen basisschool, vmbo of mbo1 (LTS) leven het kortst en werken het langst. Is dat een probleem? Nee, dat lijkt vooral oneerlijk ten opzichte van hoger opgeleiden die een hbo- of universitaire studie deden. 

Vooralnog gaan beide groepen op dezelfde leeftijd met pensioen. Daar klopt iets niet, zo concludeert het Interdisciplinair Demografisch Instituut (NIDI). Voorstel: de laag-opgeleiden vier jaar eerder met pensioen sturen. 

Drie groepen maken

Concrete cijfers laten zien dat als een hoger opgeleide op z’n 67-ste met pensioen gaat hij nog 21,6 jaar te leven heeft. In het geval van de lager opgeleiden is dat 18 jaar. Het NIDI gaat zelfs nog een stap verder door drie groepen te maken: laag- middelbaar- en hoog-opgeleiden. 

Hoe ga je om met grensgevallen?

Volgens het NIDI is dit een veel eerlijker en beter systeem dan iedereen op z’n 66 naar huis te sturen en pas in 2025 de leeftijd naar 67 te brengen, zoals ook wordt voorgesteld. Maar zal het systeem van drie categorieën werken? Hoe ga je om met de grensgevallen en mensen die weliswaar hoger opgeleid zijn, maar alsnog zwaar werk doen? 

Hoe wil je die tijd invullen?

Blijft een feit dat het invoeren van een nieuwe pensioenleeftijd nog altijd tot veel discussie leidt. En dan lijkt het volgende dilemma zich aan te dienen: hoe wil je die tijd dan invullen? Dat lijkt gemakkelijker op te lossen want daar is een cursus voor. Soms zelfs door de werkgever aangeboden om goed voorbereid die pensioengerechtigde leeftijd tegemoet te gaan. 

Zelf keuzes maken

Is dat nieuw? Welnee. Zo’n cursus van een paar dagen blijkt al sinds 1967 te bestaan. Ontstaan vanuit de Hoogovens in IJmuiden. Mensen mochten een jaar eerder met pensioen, maar in die tijd was dat klaarblijkelijk een unicum omdat mensen veel minder bezig waren met vrije tijd en hobby’s. Naast een werkweek van heel veel uren hadden mensen niet veel andere dingen en een jaar eerder uit het arbeidsproces betekende een jaar eerder je tijd met andere zaken vullen, maar hoe dan? En vooral met wat dan? Daar kregen mensen begeleiding bij. Vooral in het leren zelf keuzes te maken hoe je je leven verder wilt invullen. 

Mentaal vakantie

Bij de huidige cursus, uiteraard aangepast aan de tijd, gaat het om deelnemers die of net met pensioen zijn of binnenkort kunnen afzwaaien. “Neem eerst mentaal vakantie. Je hoeft je niet gelijk te storten op vrijwilligerswerk,” meent een cursusleider in een artikel in het AD. Het schijnt vooral goed opletten te zijn dat je je niet laat leiden door anderen in het invullen van je tijd. Je kunt ook nee zeggen. 

Aandacht voor de relatie

Daarnaast wordt er aandacht besteed aan de relatie van echtparen, als de man en/of vrouw niet meer werkt en je veel meer samen thuis bent. Ook wordt er informatie gegeven over onder andere het regelen van de erfenis en aanverwante zaken, zodat je niet voor verrassingen komt te staan als de situatie door bijvoorbeeld zieke verandert. 

Het staat vast dat deze nieuwe levensfase voor veel nieuwe mogelijkheden zorgt en uitdagingen kan bieden. Blijft natuurlijk de vraag wanneer wie met pensioen mag. Daar lijkt de overheid nog altijd niet uit te zijn. 

Bron: plusonline/ad

Deel dit artikel

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Full 2
Culinaire routes
De leukste restaurants, de meest verfijnde smaken, de eerlijkste gerechten.
Full 2
Full 2
Fiets, wandel- en vaarroutes
Kom lekker in beweging en loop of fiets een mooie route!
Full 2
Full 2
Er op uit
Nederland is veelzijdiger dan je denkt. Laat het dagelijkse leven even achter je en geniet!
Full 2
Full 2
Schrijf mee
Vertel jij graag mooie verhalen? Schrijf dan mee met de redactie van 50+
Full 2
previous arrow
next arrow
Scroll naar boven
Scroll naar top