close
  • zondag 28 november
Wonen

Steeds meer 55-plussers actief op de woningmarkt

Steeds meer 55-plussers actief op de woningmarkt

De 55-plusser manifesteert zich steeds meer op de woningmarkt. Landelijke cijfers laten zien dat het aantal 55-plussers dat een hypotheek heeft afgesloten in de eerste drie kwartalen van 2016 met 14 procent is gestegen in vergelijking met dezelfde periode vorig jaar. Ouderen hebben niet alleen overwaarde op hun woning, maar ook hun hypotheek is vaak al deels afgelost. Dit maakt de overstap naar een nieuwe woning eenvoudiger.

Eén op de vijf 55-plussers is een starter
Hoewel het aantal doorstromers onder 55-plussers sterk groeit, koopt 22 procent van de ouderen voor het eerst een woning. Dit wordt vooral veroorzaakt door de stijgende huurprijzen. Vanwege de lage rente is het vaak gunstiger om een woning te kopen, dit kan tot honderden euro’s per maand schelen. Ook het aanbod speekt een rol, een koopwoning biedt veel meer keuzevrijheid. Opvallend is ook dat veel doorstromende ouderen naar de stad trekken. Deze groep gaat vaak kleiner wonen zodra de kinderen het huis uit zijn. Hierdoor blijft er meer tijd over, waardoor de stad met al haar culturele en andere voorzieningen een stuk aantrekkelijker wordt.

Op latere leeftijd hypotheek afsluiten mogelijk
De verwachting is dat het aandeel 55-plussers de komende jaren toeneemt, mede als gevolg van de vergrijzing. Voor deze groep geldt dat vanaf de leeftijd van 57 jaar het pensioeninkomen van invloed is op het bedrag dat maximaal geleend mag worden voor de aankoop van een woning. Maar als de 55-plusser de hypotheeklasten ook na pensionering kan betalen, is het afsluiten van een hypotheek gewoon mogelijk.

De toename van 55-plussers op de woningmarkt blijkt uit de Hypotheek Index over het derde kwartaal van 2016. De Hypotheek Index geeft ieder kwartaal inzicht in het consumentengedrag op het gebied van hypotheken. De kerncijfers zijn afkomstig van De Hypotheker die met 10% marktaandeel de grootste onafhankelijke adviesketen van Nederland is. De Hypotheker heeft in de afgelopen 30 jaar veel klanten geholpen met hun hypotheek en beschikt hierdoor over een groot aantal feiten en cijfers.

Geschreven door: Redactie

Abonneer op de nieuwsbrief

Volg ons via Facebook