Smullen met Gerda’s Pyreneeën pasta

Momenteel vertoef ik in Frankrijk. De veranda geeft een prachtig zicht op de machtige bergen, zelfs de besneeuwde toppen komen in beeld, die in dit geval aan Spanje toebehoren.

De wind staat in onze rug en de zon schijnt vol op het terras. Zelfs mijn blote benen zijn al blootgesteld aan de zon. Lezen en een drankje doen met uitzicht op de Pyreneeën, een bergachtig gebied, dat is puur genieten.

Voorjaar versus winter

De bomen staan nog in winterstand, ze zien er grijs en grauw uit. Behalve vanmorgen. Na een koude nacht en een pak sneeuw zagen ze er lijkbleek uit. De winter leek op zijn retour. Maar enkele bomen zijn al aan het ontspruiten en geven het startsein voor het voorjaar. Wat een rust hier in de bergen. Alleen de vogels zingen het hoogste lied en zelfs een enkele krekel durft het aan zijn tjirpende geluid te produceren.

La vie de la montagne

Wij zijn praktisch de hele dag ‘outdoor’ en op hoogte en dat betekent uiteraard dat we de honger in de hals hebben rond etenstijd. Etenstijd is hier niet zoals thuis zes uur maar rond de klok van zeven uur. De koolhydraten kunnen weer van stal en daarmee flans ik een fijn recept in elkaar.

Zoals je weet is hier de supermarkt niet naast de deur zoals in de stad en ook niet 24/7 open. Dus passen wij het schema daar heel soepel op aan. De pastastrikjes zijn net als de saus lekker basic en vult de maag goed. Een wijntje met een stukje stokbrood maken het geheel af en zo is het eerste Franse recept geboren.

Ingrediënten:

 • 500 gr strikjespasta
 • 100 gr geraspte kaas
 • 400 gr rundergehakt
 • 4 dikke vlezige tomaten
 • 1 courgette
 • 2-3 bouillonblokjes
 • handjevol zwarte olijven (zonder pit)
 • 3 tenen knoflook
 • 3 uien
 • olijfolie om in te bakken
 • peper & zout

Aan de slag:

Kook de strikjespasta in ruim water met zout volgende aanwijzingen op de verpakking beetgaar. Snijd de tomaat, ui, knoflook, courgette in kleine blokjes. In de braadpan het gehakt aanbraden en de ui, knoflook, tomaten & courgette toevoegen. Op hoog vuur houden en flink doorroeren.

Na enkele minuten het vuur op zacht zetten, de bouillonblokjes toevoegen en nog even laten pruttelen. Opdienen met een portie salade (met olijven) en Frans stokbrood. De geraspte kaas erover strooien.

Bon appetit et salut du France!

Hartelijke (kook)groet,

Gerda Uiterwaal

Deel dit artikel

Full 2
Culinaire routes
De leukste restaurants, de meest verfijnde smaken, de eerlijkste gerechten.
Full 2
Full 2
Fiets, wandel- en vaarroutes
Kom lekker in beweging en loop of fiets een mooie route!
Full 2
Full 2
Er op uit
Nederland is veelzijdiger dan je denkt. Laat het dagelijkse leven even achter je en geniet!
Full 2
Full 2
Schrijf mee
Vertel jij graag mooie verhalen? Schrijf dan mee met de redactie van 50+
Full 2
previous arrow
next arrow
Scroll naar top