Slim (be)sparen, hoe doe je dat?

De coronacrisis heeft veel invloed op ons consumentenvertrouwen. Nederlanders zijn pessimistisch over hun financiële situatie en de bereidheid om aankopen te doen is flink afgenomen. Misschien heb je zelf ook te maken met financiële onzekerheid. Bijvoorbeeld omdat je baan op de tocht staat of je eigen bedrijf in zwaar weer zit. Verstandig met geld omgaan en een buffer op je spaarrekening is nu meer dan ooit belangrijk. Maar hoe doe je dat?

Geldzorgen geven stress, een spaarbuffer zorgt voor rust. En dat is zeker in deze tijd erg prettig. Toch vinden veel mensen het lastig om een gezonde spaarbuffer op te bouwen. Het duurt lang, levert weinig rente op en het is saai. Geld uitgeven is stukken leuker. Toch kan een mooi bedrag op je spaarrekening je letterlijk vrijheid geven. Je kunt het in plaats van een offer zien als een geschenk aan jezelf.

Sparen voor vrijheid

Om sparen concreter te maken kun je de hoogte van je spaarbuffer koppelen aan de periode van vrijheid die je voor jezelf wilt ontwikkelen. Stel, je hebt 1500 euro per maand nodig om van te leven. Als je dat bedrag bij elkaar hebt, dan heb je dus een maand vrijheid gespaard. Hoe meer maanden vrijheid je spaart, hoe fijner het gevoel. Mocht je plotseling zonder inkomen zitten, dan kun je je in ieder geval een tijdje redden. Het besef dat er geen onverwachte uitgaven zijn die je niet kunt opvangen en dat je zelf zou kunnen besluiten om een paar maanden niet te werken, geeft rust.

Spaarpotjes

Geldcoach Renée Lamboo vindt dat we een plan moeten hebben, omdat ons geld anders makkelijk wegsijpelt zonder dat we het in de gaten hebben. We laten het geld dat maandelijks overblijft na aftrek van de vaste lasten veelal op onze rekening staan en geven het uit aan kleine dingen. Achteraf weet je vaak niet eens meer waaraan precies. Renée pleit dan ook voor verschillende spaarpotjes. Die spaardoelen kun je makkelijk aanmaken in je bankieren-app. Verdeel een deel van je geld over die potjes. Bijvoorbeeld voor die droomvakantie of voor de renovatie van je tuin. Als je die spaarbedragen meteen nadat je salaris binnenkomt veiligstelt, kun je het niet uitgeven aan dingen die je eigenlijk niet echt nodig hebt. Maak niet teveel potjes aan, want dan verlies je het overzicht. En zet er een mooi plaatje bij. Een foto van je droominterieur of de auto die je wilt kopen. Gun het jezelf om die mooie doelen te bereiken.

Besparen én sparen tegelijk gaat dubbel op

Als je iedere maand een bedrag opzij zet én daarbij probeert te bezuinigen, dan groeit je buffer sneller. We geven hier een paar tips om geld te besparen.

Week- of maandgeld voor de boodschappen

Om de post boodschappen binnen de perken te houden, kun je wekelijks/maandelijks een bepaald bedrag op een speciale boodschappenrekening storten. Daar doe je dan alle boodschappen voor.

Weekmenu

Als je voordat je boodschappen gaat doen bepaalt wat je die week wilt eten, dan ben je minder geneigd tot impulsaankopen. Je kunt je weekmenu afstemmen op wat er in de aanbieding is. Lekker voordelig.

Voorraad aanleggen van aanbiedingen

Houdbare producten die je regelmatig gebruikt in de aanbieding kopen scheelt geld. Daarbij gaat het niet alleen om dingen als pasta, koffie en brood (dat je in de vriezer stopt), maar ook om verzorgingsproducten. Door een voorraad op te bouwen van aanbiedingen hoef je nooit de volledige prijs voor het betreffende product te betalen. En al die kleine beetjes samen schelen toch een heleboel geld. Reken wel even uit of een B-merk, dat vaak ook prima is, sowieso niet goedkoper is dan de aanbieding van een A-merk.

Koken

Voorgekookte aardappels, gesneden fruit, krieltjes in een zakje, maaltijdsalades. Heel erg handig natuurlijk, maar voor dat gemak betaal je flink. Roerbakgroente in een zakje kun je bijvoorbeeld makkelijk vervangen door de restjes groente die je aan het einde van de week over (en bewaard) hebt. Kost niks!

Frisdrank

Frisdrank is best prijzig en ook nog eens ongezond. Water met wat fruit, munt uit de tuin of plakjes komkommer erin is heerlijk. En ook van limonade, al dan niet zelfgemaakt, maak je een prima dorstlesser. Hierbij het recept voor citroenlimonade:

Voor een liter:

  • 1 kopje suiker
  • 1 kopje water
  • 5 citroenen (of 4 citroenen en een limoen)

Kook het kopje water in de waterkoker. Doe de suiker in een glas of kom en doe hier het kokende water bij. Roer dit tot alle suiker is opgelost. Laat het suikerwatermengsel afkoelen in de koelkast.
Pers nu de 5 citroenen uit in een glas. Als je alle citroenen geperst hebt, giet je het door een zeef in een ander glas, zodat alle pitjes en pulp er uit gefilterd wordt. Giet het citroensap in een schone literfles. Hierna haal je het afgekoelde suikerwatermengsel uit de koelkast en dit giet je ook in de fles. Vul de fles aan met koud kraanwater en klaar is je heerlijke limonade.

Tweedehands

Spullen met een verhaal, waarvan je jaren later nog precies weet waar je het vond. Dingen waar je gevoel bij hebt. Tweedehands spullen uit de kringloopwinkel kunnen echt heel leuk zijn. En als je een beetje zoekt, is het verschil met de nieuwprijs vaak groot.

Repareren

Het internet staat vol met aanwijzingen en uitleg voor het repareren van producten. Het is de moeite die je erin wilt steken, die jou een fikse besparing op kan leveren. Van zelf je fietsband plakken tot het opnieuw lijmen van een stoel. Zeker als deze lekker zit. Dat geldt ook voor kleding. Repareren is helemaal niet raar als een capuchon een beetje los zit of er een paar knopen van je blouse zijn.

Droger

Iedere keer dat je je droger niet gebruikt en de was lekker buiten hangt, bespaar je geld. Dat kan op jaarbasis nog aardig aantikken. Wil je lekkere zachte was? Doe de was die je van de lijn haalt dan nog even tien minuutjes in de droger. Dan zijn je handdoeken niet meer zo hard.

Eenvoud

Met eenvoud bespaar je een hoop geld. Waarom zou je bijvoorbeeld een superpower allesreiniger kopen als een sopje van groene zeep net zo goed werkt? En je kunt er veel langer mee doen. Zo zijn er tal van voorbeelden te noemen waarbij eenvoud loont.

Deel met anderen

Met de buren de krant of een tijdschrift lezen, tuingereedschap samen gebruiken, een auto delen, diensten uitwisselen (bijvoorbeeld: de buurman repareert jouw fiets als die kapot is en jij laat zijn hond uit als hij omhoog zit). Met elkaar delen is niet alleen voordelig, maar het versterkt ook nog eens de onderlinge band.

Dan nog dit:

  • Check of je bankrekeningen hebt die je niet gebruikt. Want voor iedere rekening betaal je kosten.
  • Informeer eens of het verstandig is om je hypotheek af te sluiten of om een deel af te lossen
  • Koop een goede drinkfles, zodat je geen losse plastic flesjes met water meer hoeft te kopen. Ook nog eens beter voor het milieu
  • Hetzelfde geldt voor een wasbaar lunchzakje. Werkt echt perfect
  • Pak wat vaker de fiets in plaats van de auto; het scheelt echt!
  • Check of je abonnementen goedkoper kunnen of zeg ze helemaal op als je dat tijdschrift toch nooit leest
  • Kijk op Porterenee.nl voor nog veel meer (be)spaartips

 

Bron: Smulweb, PorteRenee.nl, SoChicken, Voedingscentrum

 

Deel dit artikel

Full 2
Culinaire routes
De leukste restaurants, de meest verfijnde smaken, de eerlijkste gerechten.
Full 2
Full 2
Fiets, wandel- en vaarroutes
Kom lekker in beweging en loop of fiets een mooie route!
Full 2
Full 2
Er op uit
Nederland is veelzijdiger dan je denkt. Laat het dagelijkse leven even achter je en geniet!
Full 2
Full 2
Schrijf mee
Vertel jij graag mooie verhalen? Schrijf dan mee met de redactie van 50+
Full 2
previous arrow
next arrow
Scroll naar boven
Scroll naar top