Borstverkleining, wel of niet?

Grote borsten, wie wil ze niet! Nou, een groot aantal vrouwen eigenlijk niet. Wie van nature grote borsten heeft en daar behoorlijk wat hinder van ondervindt, ziet ze liever kleiner. Vaak doen vrouwen er jaren over om de stap te zetten ze operatief te laten verkleinen. Wat is er mogelijk en wordt het wel vergoed?

Zo makkelijk als vrouwen de stap zetten hun borsten te laten vergroten, zo lastig is vaak de stap om ze kleiner te laten maken. Maar als je al jaren last hebt van pijnlijke borsten en ze je in het dagelijkse leven in de weg zitten, komt die stap steeds dichterbij. Dagelijks last hebben van zere schouders, nek en een pijnlijke rug, van snijdende bh-bandjes en smetplekken op de huid onder de borsten, daar wil je op een gegeven moment vanaf. Sommige vrouwen schamen zich ervoor. Hun kleding zit niet lekker, en sporten doen ze al tijden niet meer. Zelfs de grootste en meest stevige sport-bh biedt geen soelaas. Tijd om naar de huisarts of direct naar een plastisch chirurg te stappen.

Om cosmetische of medische reden

Je kunt voor een borstverkleining terecht in een ziekenhuis of in een privékliniek. Over of de ingreep wordt vergoed bestaat veel onduidelijkheid. “Dat heeft te maken met of het om een cosmetische reden of vanwege een medische noodzaak moet gebeuren,” vertelt Rob Propsma, woordvoerder bij een zorgverzekeraar. “Als je werkelijk klachten hebt die je in het dagelijkse leven in de weg zitten zoals nek- en schouderklachten dan kun je in aanmerking komen voor een vergoeding uit de basisverzekering. Naast lichamelijke klachten speelt ook de leeftijd een rol. De borsten moeten uitgegroeid zijn en een vrouw moet een BMI hebben onder de 30 (liefst een jaar lang stabiel). Is dat hoger dan wordt vrouwen aangeraden eerst wat af te vallen en opnieuw een meting te doen. De meeste verzekeraars hebben contracten met privéklinieken waar je terecht kan. Gaat iemand liever naar een andere kliniek die niet is gecontracteerd bij de zorgverzekeraar dan wordt de ingreep niet of voor een deel vergoed. Daarom is het goed om van tevoren bij de eigen zorgverzekeraar navraag te doen.”

Wat gebeurt er bij een borstverkleining

Bij een borstverkleining wordt overtollig vet-, klier- en huidweefsel vanaf de onderkant van de borst weggehaald. Er zijn verschillende manieren mogelijk om dat vet- en klierweefsel weg te halen, bijvoorbeeld de zogenoemde sleutelgatmethode en ankermethode. Dat duidt op verschillende wijzen van het maken een snede om het weefsel weg te halen. Het resulteert in verschillende littekens. De borsten worden verkleind, en als iemand dat wil kan ook de tepelhof kleiner worden gemaakt. Vaak vindt ook een borstlift plaats. Officieel heet dit laatste een borstcorrigerende ingreep.

Het resultaat laat zich na maanden zien

De operatie duurt gemiddeld twee uur en vindt onder volledige narcose plaats. Voor de operatie moet een vrouw meestal een dag en een nacht in het ziekenhuis opgenomen worden. Daarna wordt aangeraden thuis nog een paar weken dag en nacht een strakke (sport)bh te dragen. Het kan echter wel een half jaar tot een jaar duren totdat de borsten hun ‘nieuwe’ vorm definitief hebben aangenomen. Het is dus echt even geduld hebben voor het uiteindelijke resultaat zichtbaar is.

Het resultaat van een borstverkleining zijn kleinere borsten, maar er ontstaan ook littekens. Soms blijken littekens meer zichtbaar dan verwacht. Een ander mogelijk gevolg is dat tepels na de operatie minder gevoelig zijn en niet altijd zijn de borsten exact gelijk. Neemt iemand in gewicht toe, dan kunnen de borsten weer meegroeien.

Als alternatief een borstlift

Er is een andere ingreep mogelijk die vooral de vorm van borsten kan verbeteren die vanwege de zwaarte ervan erg zijn gaan hangen. Het gaat hier om een borstlift. Bij een lift wordt het huidoverschot weggenomen en de borst opnieuw in model gebracht, de tepel wordt naar boven geplaatst.

Het is ook mogelijk de borsten te verkleinen door middel van liposuctie. Dan wordt er, onder plaatselijke verdoving, alleen vet weggehaald en geen klierweefsel. Volgens de experts geeft dit een liftend effect.

Borstverkleining bij mannen

Het lijkt uitsluitend een vrouwelijke aangelegenheid, maar ook mannen kunnen met een borstverkleining te maken krijgen. Met name mannen boven de vijftig jaar hebben soms last van zwelling van hun borstweefsel. De borstverkleining waar zij dan voor in aanmerking komen, wordt een gynaecomastie genoemd. Hoe het kan dat de borsten van mannen groeien wordt toegeschreven aan een verandering in de hormoonhuishouding. Het kan zich ook op de baby- of puberleeftijd voordoen, vaak verdwijnt het dan vanzelf. Doet het zich echter op oudere leeftijd voor, zoals bij mannen boven de vijftig jaar, dan verdwijnt het vaak niet. Het is in de meeste gevallen onschuldig. Toch kan bijvoorbeeld de tepel pijn doen, en ook schaamte speelt een rol. Dat zorgt er bijvoorbeeld voor dat een man stopt met sporten en al helemaal niet met ontbloot bovenlijf gezien wil worden.

Naast een verstoorde balans in de mannelijke en vrouwelijke hormonen kunnen ook medicijnen, drugs en voedingssupplementen borstgroei bij mannen veroorzaken. Soms is een ziekte de oorzaak (nierziekte, snelwerkende schildklier). Als de borstzwelling iemand enorm in de weg zit of pijnlijk is, kan een operatie de zwelling wegnemen. Daarvoor moet eerst een aantal zaken worden uitgesloten zoals een mogelijke ziekte. Ook moet iemand die voedingssupplementen neemt, daar eerst mee stoppen om te kijken of dat de mogelijke oorzaak is. Blijkt dat allemaal niet het geval te zijn, dan kan ook een man voor een borstverkleining in aanmerking komen.

Een andere mogelijkheid om gezwollen borsten bij mannen weg te halen is net als bij vrouwen liposuctie, ook wel liposculptuur genoemd. Deze behandeling duurt een uur en gebeurt onder plaatselijke verdoving met een vloeistof die tevens het vet losmaakt. Dat vet wordt via een klein sneetje onder de tepelhof weggezogen. Daarna moet tijdelijk een elastisch korset worden gedragen waarmee de zwelling van het gebied wordt tegengegaan.

 

Deel dit artikel

Full 2
Culinaire routes
De leukste restaurants, de meest verfijnde smaken, de eerlijkste gerechten.
Full 2
Full 2
Fiets, wandel- en vaarroutes
Kom lekker in beweging en loop of fiets een mooie route!
Full 2
Full 2
Er op uit
Nederland is veelzijdiger dan je denkt. Laat het dagelijkse leven even achter je en geniet!
Full 2
Full 2
Schrijf mee
Vertel jij graag mooie verhalen? Schrijf dan mee met de redactie van 50+
Full 2
previous arrow
next arrow
Scroll naar boven
Scroll naar top