close
  • maandag 30 maart
Algemeen

‘Ouderwets’ bellen binnenkort verleden tijd?

‘Ouderwets’ bellen binnenkort verleden tijd?

Door de komst van mobiele telefoons en de groei van internet zijn er steeds minder mensen die bellen met een vaste telefoon. Bellen met een echte telefoonaansluiting, soms zelf nog met een toestel met draad en aparte hoorn, weinigen doen het nog.

In Frankrijk is ‘ouderwets’ bellen binnenkort verleden tijd, het Franse staatstelecombedrijf Orange trekt de stekker er letterlijk en figuurlijk uit. Je kunt daar over twee maanden al niet meer een vaste telefoonlijn aanvragen en over vijf jaar bestaat het landelijke telefonienetwerk niet meer. Het aantal Fransen dat vast belt is in twintig jaar gehalveerd. Een andere belangrijke reden is dat de techniek verouderd is. Nieuwe onderdelen voor de telefoniecentrales zijn steeds moeilijker te vinden.

Einde van een tijdperk

Parijs had in 1878 de primeur van een telefoonnetwerk bij de Wereldtentoonstelling, een jaar later kwamen de eerste commerciële abonnees. Het is het einde van een tijdperk. De Fransen die nog via een vaste lijn bellen moeten dat straks mobiel gaan doen of via internet. Met name ouderen hebben niet altijd een computer. Orange heeft beloofd die bellers tegemoet te komen. Er is een speciaal modem ontwikkeld dat makkelijk is in het gebruik. Je kunt er alleen mee bellen, niet mee internetten.

Toekomst Nederland

In ons land wordt ook steeds minder op de traditionele manier gebeld. KPN stopt volgend jaar al met een aantal diensten, omdat er een forse afname van gebruikers is. Bellen via voice-over-IP (VoIP) is het bellen van de toekomst. VoIP is een afkorting voor Voice Over IP. Dus spraak over een IP verbinding, in de meeste gevallen via een internetverbinding.

Bron: NOS

Geschreven door: Redactie

Abonneer op de nieuwsbrief

Volg ons via Facebook