Nooit meer koukleumen dankzij Wim Hofmethode?  

Zwemmen in open water is populair, maar nu de temperatuur daalt haakt een groot aantal zwemmers af. Zij die de Wim Hofmethode volgen, raken nu juist enthousiast. Hoe meer je je aan kou blootstelt, hoe meer je in de buurt komt van wat The Iceman predikt: kou geeft je immuunsysteem een boost. Je gezondheid verbetert en je hebt meer kracht en energie. Wat te denken van een ijsbad?

Van koud douchen tot bij min dertig graden de Mount Everest beklimmen in alleen een korte broek. Dat is wat Wim Hof kan. Hij werd vooral bekend door zijn zogenoemde ‘kouderecords’. Hij liep in zijn blote bast zonder schoenen aan bij zeer lage temperaturen herhaaldelijk de Mount Everest en ook een paar keer de Kilimanjaro op en leek daar totaal geen last van te hebben. Hij vertelde er zelfs sterker van te worden. De kou kunnen weerstaan is iets wat hij ambieert. Ook kan hij nog eens heel lang zijn adem inhouden, tot wel zes minuten, en zwom hij in zijn zwembroek ook onder vijftig meter poolijs door. En wat te denken van ruim zeventig minuten tot aan de kin in een bak met ijsblokjes staan.

Na al deze extreme inspanningen en herhaaldelijke vermeldingen in het Guinness Book of Records, verschoof hij zijn doel van records te vestigen en zichzelf uit te dagen naar het overbrengen van zijn kennis en sporttechnieken op andere mensen. Zo ontstond de Wim Hofmethode.

Wat is de Wim Hofmethode

De Wim Hofmethode bestaat uit een ademhalingstechniek en een mindset die zodanig worden getraind dat je steeds beter kou kunt trotseren. Waarom je dat zou willen? Om je immuunsysteem te verbeteren en daarmee ziekten te voorkomen of zelfs te genezen, zo meent Wim Hof.

Het blijft echter niet bij woorden alleen. Hof heeft zich wetenschappelijk laten onderzoeken. Daaruit blijkt onder andere dat zijn ontwikkelde ademhalingstechniek, een soort gecontroleerde hyperventilatie waardoor je bloed meer zuurstof krijgt, het immuunsysteem positief beïnvloedt. Dat werd ook bevestigd door een onderzoek onder getrainde proefpersonen. Het statisch samentrekken van de ademhalingsspieren blijkt volgens de onderzoekers te zorgen voor de vergrote hitteproductie.

Wim Hof heeft er aanleg voor

Uit onderzoek blijkt ook dat het lichaam van Wim Hof een natuurlijke aanleg heeft om bij lage temperaturen meer bruin vet te activeren, vet dat zorgt voor de lichaamseigen warmteproductie. Meer dan bij een gemiddelde persoon het geval is. Dat lijkt dan een beetje oneerlijk ten opzichte van mensen die hetzelfde willen.

Omdat Wim Hof een eeneiige tweelingbroer heeft, is er eenvoudig een vergelijking te maken. Ook zijn tweelingbroer André blijkt diezelfde aanleg te hebben. Ook hij kan heel goed tegen kou en zijn lijf produceert bij lage temperaturen meer lichaamswarmte dan een gemiddeld persoon. Aanleg lijkt daarom een belangrijke rol bij de expertise van Wim Hof te spelen.

Houd je immuunsysteem wakker

Wim Hof blijft echter bij zijn standpunt dat kou, een speciale ademhalingstechniek en concentratie, mensen gezonder, sterker en energieker maakt. Op zijn website schrijft hij dat we als mensen onze innerlijke kracht zijn kwijtgeraakt evenals het vermogen om ons aan te passen aan natuurlijke omstandigheden zoals extreme temperaturen. Toegegeven, we dragen warme kleding als het kouder wordt en luchtiger kleding als het warmer wordt. In het eerste geval kunnen we ook nog eens onze cv hoger zetten. Heel comfortabel, maar volgens Wim Hof allerminst verstandig als het gaat om het wakker houden van ons immuunsysteem en onze weerbaarheid als het om ziekten gaat. De Wim Hof methode doet dat wel. Die zet en houdt ons lichamelijk zo aan de praat dat we in alle mogelijke omstandigheden kunnen overleven.

De Wim Hof methode vraagt om een ademhalingsmethode, koudetherapie en een flinke portie motivatie en inzet. Door deze drie pijlers te combineren en regelmatig te ‘oefenen’ krijg je meer energie, slaap je beter, gaat je stressniveau omlaag, ben je meer gefocust, heb je meer wilskracht en bovenal krijgt je immuunsysteem een boost.

Ga in koud water zwemmen

Hij noemt zichzelf inmiddels een wereldwijde gezondheidsleider en vraagt ook aandacht voor de problemen rond de opwarming van de aarde. Inmiddels zijn er boeken, luisterboeken en e-boeken over zijn methode verschenen en kun je verschillende (online) cursussen volgen. Niet alleen van Hof zelfs, maar ook van lokale gecertificeerde trainers.

Mocht je komende tijd mensen zien zwemmen in buitenwater dan kun je er in de meeste gevallen vanuit gaan dat het aanhangers zijn van Wim Hof. Op zijn website schrijft hij daarover: ‘Zwemmen in open water, vooral in koud water, is erg goed voor je lichaam. Na verloop van tijd versterkt het je immuunsysteem. Het heeft een ontstekingsremmend effect en verbetert de doorbloeding. Daarnaast leidt het tot een verhoogde productie van endorfine, adrenaline en serotonine. Kortom, zwemmen in (koud) open water is goed voor je lichaam en heeft verschillende serieuze voordelen voor je algehele welzijn’. Wie durft…

 

 

 

 

Deel dit artikel

Full 2
Culinaire routes
De leukste restaurants, de meest verfijnde smaken, de eerlijkste gerechten.
Full 2
Full 2
Fiets, wandel- en vaarroutes
Kom lekker in beweging en loop of fiets een mooie route!
Full 2
Full 2
Er op uit
Nederland is veelzijdiger dan je denkt. Laat het dagelijkse leven even achter je en geniet!
Full 2
Full 2
Schrijf mee
Vertel jij graag mooie verhalen? Schrijf dan mee met de redactie van 50+
Full 2
previous arrow
next arrow
Scroll naar boven
Scroll naar top