close
  • zondag 28 november
Zorg en Zekerheid

Na vijftien minuten weten of je kanker hebt

Na vijftien minuten weten of je kanker hebt

In het Belgische Leuvense onderzoekcentrum Imec, wordt gewerkt aan een chip die via een bloedstaal kan aantonen of je kanker hebt. Dit zou binnen een kwartier zichtbaar moeten zijn. Als de resultaten goed zijn, kan dit apparaatje binnen enkele jaren op de markt komen.

De chip is ontworpen door de wetenschapster Liesbet Lagae. Samen met haar team heeft ze vier jaar gewerkt om dit mogelijk te maken. De chip zou kankercellen via het bloed opsporen, verdere analyse zou ook kunnen aantonen om welke kanker het gaat, en met de tijd zou het ook aan moeten tonen of er sprake is van uitzaaiing.

Te late diagnose

“De chip kan op basis van één bloedstaal elke cel apart fotograferen. Dit zal op termijn leiden tot een apparaatje waarmee dokters binnen een kwartier kunnen zien of er kankercellen tussen zitten,’’ legt Lagae uit.

Dit zou een ommekeer kunnen zijn op het gebied van kankerdiagnose. Mensen moeten nu nog lang wachten op hun diagnose. Uit statistieken blijkt dat 90 procent van de mensen die sterven aan de gevolgen van kanker, een te late diagnose kregen of vanwege uitzaaiingen.

Levens redden

De chip is onlangs getest op bloedstalen van een beperkte groep patiënten. ‘’We zijn nu volop bezig met het werven van nieuwe fondsen zodat we het product marktklaar kunnen maken en we een klinische studie bij een groot aantal patiënten kunnen uitvoeren,” zegt Lagae. De chip zou met drie tot vijf jaar markt klaar zijn. ‘’Hiermee kunnen we levens redden.’’

Bron: De Stentor

Geschreven door: Redactie

Abonneer op de nieuwsbrief

Volg ons via Facebook