close
  • zondag 9 augustus
Werk en opleiding

Mentoren van JobRotary helpen oudere werkzoekenden bij het vinden van een baan

Mentoren van JobRotary helpen oudere werkzoekenden bij het vinden van een baan

We schreven er al eerder over: het verliezen van je baan heeft vaak een enorme impact op je leven. Je zit ineens thuis. Niet alleen zonder werk, maar ook zonder collega’s en een duidelijk dagritme. Je moet solliciteren en krijgt te maken met instanties en regels. En hoewel de werkloosheid daalt, blijkt het voor veel ouderen nog steeds lastig te zijn om een baan te vinden.

Uiteindelijk zullen de vergrijzing en de krapte op de arbeidsmarkt er waarschijnlijk voor zorgen dat er meer kansen komen voor 50plussers. Totdat het zover is, kun je zelf genoeg doen. Je zou je bijvoorbeeld kunnen laten omscholen, er zijn branches waar veel werk is zoals de zorg en het onderwijs. Een eigen bedrijf beginnen is ook het overwegen waard. En denk eens na over vrijwilligerswerk. Je kunt laagdrempelig laten zien wat je in huis hebt en het loopt regelmatig uit op een betaalde baan. Andere tips die we in het vorige artikel gaven zijn:

JobRotary

In het Werkblad van UWV kwam ik nog een andere tip tegen die ik je niet wil onthouden, namelijk JobRotary. Uit ervaring weet ik dat je behoorlijk op jezelf teruggeworpen wordt als je je baan verliest. Er is vaak wel een adviseur van UWV waar je terecht kunt. Maar het kan ook prettig zijn om daarnaast nog door iemand begeleid te worden die wat onafhankelijker aanvoelt en een andere insteek heeft. Dat kan met een mentor via JobRotary.

Onterechte vooroordelen

Er zijn veel vooroordelen over oudere werknemers. Ze zouden minder productief  en flexibel zijn, vaker ziek en te duur. En dat is jammer, want uit onderzoek blijkt dat dat beeld helemaal niet klopt. Ouderen zijn juist erg gemotiveerd en loyaal en brengen een bak (levens-)ervaring mee. JobRotary stelt zich als doel om mee te werken aan nieuwe positievere beeldvorming. De boodschap van JobRotary is duidelijk: er zijn veel ouderen die willen werken, maar daar de kans niet voor krijgen. En dat terwijl de Nederlandse samenleving, de arbeidsmarkt en het vrijwilligerswerk juist in deze tijd niet zonder het menselijk kapitaal van oudere arbeidskrachten kan.

Landelijk netwerk mentoren

Iedere veertigplusser die langer dan zes maanden bij UWV ingeschreven staat, kan aankloppen bij JobRotary. Ongeacht beroep of opleiding. Het is een gratis service en een initiatief van diverse Rotaryclubs in Nederland. Er is dan ook een landelijk netwerk van mentoren. Allemaal ervaren mensen, uit het bedrijfsleven of de non-profitsector. Ze hebben een groot netwerk waar je als werkzoekende van kan profiteren. Daarnaast zetten ze hun ervaring en kennis in om je persoonlijk te begeleiden. Geld vragen ze niet, wel inzet. Vrijblijvend is het dus niet, de regie en verantwoordelijkheid voor het zoeken naar werk ligt bij jezelf. Er worden aan het begin van een traject dan ook goede afspraken gemaakt. Ongeveer de helft van de werkzoekenden vindt werk. UWV ziet het dan ook maar als een mooie aanvulling op hun eigen begeleiding.

Praktijkverhalen

De mentoren van JobRotary hebben al heel veel mensen geholpen bij het vinden van werk. Zoals Cor (60) die via UWV bij JobRotary terechtkwam. De sessies met zijn mentor gaven hem de moed om een eigen bedrijf te starten. Uiteindelijk leidde dat tot een vaste baan. Het zetje in de rug dat hij van zijn mentor kreeg, die naast zijn baan als headhunter tijd vrijmaakt om oudere werkzoekenden te coachen, hielp daarbij enorm. Salesmanager Taco (51), die na zijn ontslag boos en teleurgesteld was, vond op advies van UWV een geschikte mentor. Die ging met hem op zoek naar zijn dromen, drijfveren en blokkades. De sessies gaven hem steun en houvast, waardoor zijn negatieve mindset veranderde en hij nieuwe energie kreeg om op zoek te gaan naar een leuke baan. Bekijk ook dit korte filmpje waarin een werkzoekende en een mentor hun verhaal doen.

Wil je weten of JobRotary ook actief is in jouw regio? Klik dan hier. Heb je serieuze belangstelling, dan kun je je aanmelden via de website van JobRotary.

Bronnen: UWV, JobRotary, Eindhovens Dagblad

Geschreven door: Boukje Wiersma

Abonneer op de nieuwsbrief

Volg ons via Facebook