John Lanting, man van toneeldeuren en de lach, werd 88 jaar

Ene deur open, andere deur dicht, ene deur open, andere deur dicht. Steeds verdwijnt en verschijnt er iemand door verschillende deuren, zonder dat ze dat van elkaar lijken te weten. Het werkt bij het publiek, die dit alles gadeslaat, op de lachspieren. Zo ging het meestal tijdens de kluchten van John Lanting. Lanting is deze week op 88-jarige leeftijd overleden. 

Het waren in de jaren zeventig, tachtig en negentig populaire uitzendingen bij de TROS. Tegenwoordig weten jonge mensen nauwelijks nog wat een klucht is, maar deze humoristische stukken op toneel waren in die periode heel geliefd bij kijkend Nederland. 

Theater van de lach

Lanting speelde veelal de hoofdrol in zijn eigen stukken die hij produceerde onder de noemer Theater van de Lach. Daarnaast acteerde hij in televisieseries als Kunt u mij de weg naar Hamelen vertellen. Hij reisde de wereld over met de eenakter De aap van Franz Kafka. 

Afwashulp

In zijn jeugd zag het er naar uit dat hij maar wat over de wereld zou blijven zwerven. Hij had zijn school niet af gemaakt en verdiende overal en nergens geld als afwashulp en overwoog in het Vreemdelingenlegioen te gaan. Bij terugkeer naar Nederland besloot hij de toneelschool te doen en daar studeerde hij uiteindelijk met een diploma af. 

Johan Kaartprijs

In 1971 richtte hij Theater van de lach op. Hij speelde de hoofdrol en regisseerde de stukken. In 1986 kreeg hij erkenning voor zijn knappe toneelwerk en ontving de Johan Kaartprijs. Vanaf eind jaren negentig gaf hij nog lezingen en masterclasses. Allemaal over de klucht, wat hij zo goed beheerste. Hij werd dan ook de koning van de klucht genoemd. 

Doderer en Bambergen

Ook Joop Doderer (Swiebertje) en Piet Bambergen waren toneelspelers die de klucht beheersten. Oorspronkelijk een kort toneelstuk waar je om moest lachen. Het ging meestal over goedgelovigheid en overspel. Je ging als publiek mee in de dilemma’s van de personages die daar een oplossing voor moesten vinden, of zichzelf er eigenlijk op ludieke wijze uit moesten zien te frommelen. In de zeventiende eeuw werd de klucht zelfs ingezet als medicijn tegen sombere gevoelens. Daarna werd het vooral een komisch toneelstuk. Er gaan geluiden op dat de klucht is ontstaan uit het vastenavondspel. En het zou zomaar een voorloper van de sitcom genoemd kunnen worden. 

Foto: John Lanting in 1967

http://beeldengeluidwiki.nl/index.php/Bestand:67465141-36.png

Deel dit artikel

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Full 2
Culinaire routes
De leukste restaurants, de meest verfijnde smaken, de eerlijkste gerechten.
Full 2
Full 2
Fiets, wandel- en vaarroutes
Kom lekker in beweging en loop of fiets een mooie route!
Full 2
Full 2
Er op uit
Nederland is veelzijdiger dan je denkt. Laat het dagelijkse leven even achter je en geniet!
Full 2
Full 2
Schrijf mee
Vertel jij graag mooie verhalen? Schrijf dan mee met de redactie van 50+
Full 2
previous arrow
next arrow
Scroll naar boven
Scroll naar top