close
  • zondag 28 november
Zorg en Zekerheid

Je moet ook thuis de zorg krijgen die je nodig hebt

Je moet ook thuis de zorg krijgen die je nodig hebt

Als je als oudere een indicatie hebt voor een plaats in een verzorgingstehuis, maar daar nog niet direct terecht kunt, daalt het aantal uren zorg dat je krijgt in je thuissituatie. Zorgval wordt het genoemd. Daar brengt de minister nu verandering in. 

Wie als oudere op een wachtlijst staat voor een plaats in een verzorgingstehuis moet het in die periode doen met minder zorg thuis. Door die aantal uren zorg minder, raken veel zorgbehoevende ouderen vervolgens in de problemen. 

Zorgval

Vanaf 1 juli komt aan deze zogenoemde zorgval een einde. Wie nu nog zelfstandig woont en een indicatie heeft voor een tehuis en op de wachtlijst staat, krijgt gewoon de zorg die hij of zij nodig heeft. 

Vreemde beweging

Het is een vreemde beweging dat iemand die eigenlijk meer zorg nodig heeft, op het moment van wachten op een plaats in een verpleeghuis, juist zorg minder krijgt. Minister van Volksgezondheid Hugo de Jonge meent dat dit probleem op 1 juli moet zijn opgelost. 

Wetswijziging

Een wetswijziging moet er voor zorgen dat de kosten van deze maatregel gedekt worden. Iemand met een indicatie gaat namelijk over van de Zorgverzekeringswet (Zvw) naar de Wet langdurige zorg (Wlz). Die laatste is duurder. 

Bron: maxvandaag

Geschreven door: Redactie

Abonneer op de nieuwsbrief

Volg ons via Facebook