Inpaktips voor wie met de auto op vakantie gaat

Het is ieder jaar weer een uitdaging voor wie met de auto op vakantie gaat: het inpakken ervan. Standaard situaties waarbij de heer des huizes meent dat alles erin zit en de auto toch echt vol is, en de vrouw des huizes nog aankomt met een paar schoenen en een boodschappentas. Hoe pak je die auto nu goed in en wanneer is het echt genoeg?

We geven hier een aantal ANWB-tips en die zijn er niet voor niets!

Autotips

-Let op het gewicht

Je kent ze wel, van die volgeladen auto’s op de weg. Je ziet door de ramen dat de auto tot de nok toe gevuld is met tassen, matrassen en jassen en in sommige gevallen zie je al van verre dat een auto té zwaarbeladen is. Die hele auto hangt naar achteren. Dat moet je echt zien te voorkomen. Het toegestane maximumgewicht van een auto staat op het kentekenbewijs vermeld. Dat kun je maar beter niet overschrijden. Vergeet overigens niet het aantal inzittenden en de bagage en eventueel de dakkoffer bij dit gewicht op te tellen.

-Bandenspanning op peil

Het is belangrijk dat de banden goed op spanning zijn, zeker als alle plaatsen in de auto bezet zijn door vakantiegangers en je ook nog eens veel bagage meeneemt. De bandenspanning moet je verhogen als je zwaarbeladen bent. Voordeel: de auto ligt beter op de weg en je verbruikt minder brandstof.

-Brandstofkosten binnen de perken houden

Dat laatste vraagt overigens ook in het algemeen de aandacht. Hoe zwaarder je auto, hoe meer brandstof de auto verbruikt. Neem dus niet allerlei spullen ‘voor de zekerheid mee’. Die gaan meestal weer ongebruikt retour en dat is niet alleen jammer van het sjouw- en inpakwerk, maar ook van die brandstofkosten.

Dan een aantal inpaktips om bij onverwachte manoeuvres of remmen ervoor te zorgen dat de bagage niet door de auto gaat schuiven of nog erger.

Inpaktips

-Zware koffers, kratten en tassen kun je het beste onderop leggen.

-Leg zware koffers en tassen zo dicht mogelijk bij de rugleuning van de achterbank.

-Komen koffers of tassen boven die rugleuning van de achterbank uit, dan is een bagagenet of -hek aan te raden.

-Bij gebruik van een dakkoffer wordt aangeraden juist hier geen zware spullen in te vervoeren. Ga maar eens met zo’n koffer op dak rijden, het beïnvloedt enorm het rijden.

Veiligheidstip

Nogmaals: iedereen kent wel het fenomeen dat er veel te veel spullen ongebruikt retour komen. Pak dus slim in en neem niet te veel mee. Dat scheelt ontzettend in de veiligheid op de weg. Te zwaar beladen auto’s zijn bij een onverwachte beweging of hard remmen niet of nauwelijks onder controle te houden, met alle gevolgen van dien.

Foto: ANWB

Deel dit artikel

Full 2
Culinaire routes
De leukste restaurants, de meest verfijnde smaken, de eerlijkste gerechten.
Full 2
Full 2
Fiets, wandel- en vaarroutes
Kom lekker in beweging en loop of fiets een mooie route!
Full 2
Full 2
Er op uit
Nederland is veelzijdiger dan je denkt. Laat het dagelijkse leven even achter je en geniet!
Full 2
Full 2
Schrijf mee
Vertel jij graag mooie verhalen? Schrijf dan mee met de redactie van 50+
Full 2
previous arrow
next arrow
Scroll naar boven
Scroll naar top