In de moestuin: maak kennis met de vergeten groente palmkool  

Verhalen uit Pake’s moestuin (17)

Ik ben fan van palmkool. Het is een van mijn lievelingsgroente uit de moestuin. Cavalo Nero, oftewel zwarte kool of palmkool. Palmkool, omdat de plant met zijn lange smalle bladeren lijkt op een palmboom en zwarte kool, omdat de bladeren donkergroen gekleurd zijn.

Oorsprong

Palmkool is het mediterrane zusje van boerenkool en komt vermoedelijk uit Toscane, Italië. In Italië is palmkool nog altijd een populaire groente in tegenstelling tot Nederland. Hier werd het tot de 19e eeuw veel verbouwd. In de Middeleeuwen was het zelfs een van de meest gebruikte groente, maar daarna werd de groente verdrongen door boerenkool. Tegenwoordig kun je de verse bladeren bijna niet meer vinden in de supermarkt, misschien in een speciaalzaak, maar anders moet je toch echt beginnen aan je eigen moestuin.

Zaaien

In de volle grond zaai je van april tot en met half juli. Palmkool ontkiemt het beste bij een temperatuur van 15 tot 18 graden. Zaai de zaadjes op een een diepte van 1 centimeter en bedek ze goed met grond. Na één tot twee weken zie je groene sprietjes boven de grond komen. Heb je meerdere zaadjes op een plek gezaaid? Vergeet dan niet om uit te dunnen. Laat een sprietje staan met ongeveer 45 centimeter tussenruimte. Als alles goed gaat wordt dat uiteindelijk de palmkool. De plant wordt ongeveer 80 tot 100 centimeter groot en kan goed tegen vorst, daarom kun je hem de hele winter laten staan.

Oogsten

Het blad kan vanaf de herfst tot ver in februari geoogst worden. Eerder kan ook, maar de bladeren zijn het lekkerst wanneer de vorst erover is geweest, een stuk zoeter. Oogsten kan op twee manieren. Je plukt zo nu en dan wat verse bladeren of je wacht helemaal tot het eind van de winter en plukt de hele plant kaal. Kies je voor de eerste methode let er dan op dat je van beneden naar boven oogst en de topbladeren laat zitten. Na het oogsten ziet de plant er uit als een klein palmboompje. Het is een tweejarige plant, laat je de plant nog een jaartje staan, dan maakt hij het tweede jaar bloemen. Dat ziet er prachtig uit en het is ook nog eens erg nuttig, want de beestjes die op de bloemen afkomen zijn goed voor jouw moestuin.

In de keuken

De smaak kun je vergelijken met boerenkool, snijbiet of paksoi, maar dan zonder de aardse smaak. Palmkool is stevig en knapperig. De nerf van het blad is eetbaar, maar persoonlijk vind ik die nogal taai en dus verwijder ik de nerf altijd. De groente zit bomvol vitaminen. Het is rijk aan vitamine A, C, B6 en B11 en K. Super gezond! Om de smaak en vitaminen te behouden moet je wel de vers geoogste palmkool zo snel mogelijk bereiden. Heb je toch wat over? Dan kun je de bladeren prima een paar dagen in de koelkast bewaren. Palmkool kan op verschillende manieren gegeten worden, gekookt, gestoomd, gewokt, als soep, smoothy of als stamppot. Mijn favoriete gerecht met palmkool is penne met cherrytomaten, pijnboompitten, rode peper, ui, knoflook, spekjes en slagroom. Heerlijk!

Vorige aflevering gemist? Klik hier voor deel zestien.

 

Deel dit artikel

Full 2
Culinaire routes
De leukste restaurants, de meest verfijnde smaken, de eerlijkste gerechten.
Full 2
Full 2
Fiets, wandel- en vaarroutes
Kom lekker in beweging en loop of fiets een mooie route!
Full 2
Full 2
Er op uit
Nederland is veelzijdiger dan je denkt. Laat het dagelijkse leven even achter je en geniet!
Full 2
Full 2
Schrijf mee
Vertel jij graag mooie verhalen? Schrijf dan mee met de redactie van 50+
Full 2
previous arrow
next arrow
Scroll naar boven
Scroll naar top