close
  • woensdag 28 juli
Reizen

Ik wil het even met Aaf hebben over de snelheid van de veerboot en tot rust komen

Ik wil het even met Aaf hebben over de snelheid van de veerboot en tot rust komen

ZONDAGS – Aaf schreef vorige week in de Volkskrant een column met de titel: De veerboot naar Texel heeft een betoverende uitwerking op mij. Aaf is Aaf Brandt Corstius, schrijfster, columniste, redacteur. Wat me zo aanspreekt bij Aaf is dat ze lekker ongedwongen schrijft zonder veel mooi-makerij, want dat is er al genoeg in medialand. Dat je denkt, tut tut waarom moet daar zo’n duur woord tegenaan terwijl je het een stuk simpeler kunt uitleggen. Wordt het toegankelijk voor iedereen.

Over iedereen gesproken. Aaf ging dus naar Texel en wijdde daar best wat woorden aan. Dat verbaasde me want die bootreis duurt maar twintig minuten. Twintig minuten! In Friesland leggen ze zo’n afstand met een polsstok af, maar nee… dit is Noord-Holland en van daaruit ga je dus met een heuse ferry met alles erop en eraan richting het eiland. Dat beschrijft ze ook: van de souvenirshop tot aan iets wat me een soort snackbar doet vermoeden waar je een broodje bal kunt halen. Het is rennen geblazen om zowel broodje als koffie op tijd achter de kiezen te hebben en dan ook nog met je kinderen een souvenir te kopen. Je hebt immers maar luttele minuten. Toch lijkt Aaf er van tot rust te komen, en dat vind ik knap.

Nee dan Vlieland, (waar ik dan weer iets mee heb), anderhalf uur varen. Anderhalf uur hè! En dan hebben ze dat kwartier extra er alweer afgesnoept, want tot een paar maanden geleden voeren ze nog een stukkie langzamer opdat er maar zo weinig mogelijk brandstof verbruikt zou. Hoe puur die Waddeneilanden ook overkomen, de toerist had daar geen boodschap aan en nu vaart Doeksen gewoon weer met een bloedgang richting het eiland. In anderhalf uur, ik zeg het nog maar een keer.

Je wandelt rustig aan boord, zoekt een plekje, haalt koffie, slaat je boek open, leest een volledig hoofdstuk, maakt nog wat aantekeningen, snuffelt door je Facebook, haalt nog een keer koffie, koopt een krantje en dan is het voor de meeste passagiers alweer tijd om even naar het buitendek te gaan. Nu volgt immers die rottige bocht waarbij de golven een iets ander ritme hebben dan even daarvoor. Menigeen gaat daar op stuk als er een flinke bries staat, want wie er gevoelig voor is wordt uitgerekend op dat traject beroerd. Maar niet getreurd, je hebt alle tijd om weer bij te komen, want na die bocht vaar je nog wel even door, onder andere langs het strand en de jachthaven, voordat dat ding is aangemeerd.

Het is altijd grappig te zien dat mensen die de overtocht voor het eerst maken bij het zicht van het eiland hun laptop al opruimen, hun jas aantrekken en vervolgens minstens een kwartier bij de uitgang staan te wachten. In diezelfde tijd was je al van Den Helder naar Texel gevaren, snap je? Gaat nergens over natuurlijk.

Nee, naar Vlieland varen, en Terschelling ook wel, dat vraagt om zeebenen. En na die anderhalf uur is de kans natuurlijk groot dat je je vaste-wal-sores wel kwijt bent. Facebook boeit je al stukken minder. Sterker nog, je hebt spijt dat je je laptop mee hebt want die moet je nu de rest van de dag in je rugzak meezeulen (je slaat hem toch niet meer open), net zoals je spijt hebt dat je je lange hippe jas aan hebt gedaan. Had nu maar gewoon dat windjack van achter uit je kast gepakt. Zodra je namelijk het dorp uit bent, tref je voor de rest van de dag bijna niemand meer en boeit het geen hond wat je aan hebt. Dus kun je maar beter voor comfortabel, lekker warm en winddicht kiezen. Het zijn De Wadden, weet je wel.

Dat laatste had Aaf dan wel goed begrepen want ze had zich goed voorbereid door schoenen aan te trekken die er ‘wandelachtig uitzien’. Blijft knap dat ze in iets meer dan een kwartier de ‘ik moet nog zoveel doen’-knop (‘In die 20 minuten ben je dus wezenlijk veranderd’) al op een andere stand had kunnen krijgen. Betoverend knap. Toch eens vragen hoe ze dat doet.

Geschreven door: Julia van Bohemen

Abonneer op de nieuwsbrief

Volg ons via Facebook