Hoe ga je om met rouw en verdriet van iemand anders?

Iemand steunen die aan het rouwen is, is enorm belangrijk. Maar tegelijkertijd ook heel moeilijk. Want wat doe je en wat zeg je? Het online magazine Bedrock schreef er een artikel over. Hierbij een paar tips.

Zelfs als je een open karakter hebt en goed bent met woorden, is omgaan met het verdriet van iemand anders lastig. Uit onderzoek blijkt dat zelfs verplegers en verzorgenden niet altijd weten wat ze moeten zeggen als iemand komt te overlijden. Onze natuurlijke reactie bij moeilijke dingen is soms: wegwezen. Maar als je echt om iemand geeft zet je je daar overheen en stel je je open voor wat de ander voelt in plaats van dat je wegloopt.

Focus op de ander

Zeggen dat het wel goed komt is een dooddoener waar iemand die midden in het verdriet zit weinig mee kan. En het is vaak ook niet waar, want het gemis van een dierbare blijft altijd. Gecondoleerd is heel formeel en eigenlijk nietszeggend. Maar wat zeg je dan wel om je steun te betuigen? Na een ingrijpende gebeurtenissen is ons spraakcentrum soms minder actief. Focus daarom niet op wat je zegt, maar op het luisteren naar de ander. Er gewoon zijn en echt horen wat de ander te zeggen heeft zonder met adviezen te komen is volgens Bedrock de beste manier. Wat je zegt is minder belangrijk dan dat je er bent. Het gaat namelijk om de gedachte achter de boodschap die je wilt overbrengen, die van: “Je kunt bij me terecht”.

Oprechte aandacht en een luisterend oor

Echt luisteren is nog niet zo simpel. Zorg ervoor dat je niet een gehaast bezoekje brengt, maar rustig stilstaat bij waarom je naar de ander toegaat. Het liefst ga je erheen om de ander te helpen en het verdriet en de pijn weg te nemen. Maar het is onmogelijk om de situatie te veranderen. Het doel is leren leven met het gemis. Je kunt laten weten dat je er bent als dat nodig is. Stel een simpele vraag als “Hoe gaat het vandaag?”. De ander kan dan zelf bepalen hoe diep hij of zij op die vraag in wil gaan. Misschien merk je dat de ander liever niet zoveel wil praten of misschien even over iets totaal anders, ter afleiding. Waar hij of zij ook over wil praten, luister goed en ga mee in het gesprek. Aanbieden om een stukje te lopen is een goede manier om te zorgen dat iemand even uit de eigen omgeving stapt en praten gaat dan soms makkelijker. In stilte wandelen kan trouwens ook heel prettig zijn.

Probeer je te realiseren dat het verlies van de ander niet jouw verlies is, hoeveel eigen emoties het ook oproept. Vaak word je zelf ook verdrietig en dan ben je daar heel erg mee bezig. Je concentreren op je ademhaling kan helpen om de focus weer bij de ander te krijgen. Ga nooit over je grenzen. Je kunt er niet voor de ander zijn als je je zelf heel erg onprettig voelt.

Kaart sturen

Wil je in plaats van naar iemand toe te gaan liever en kaartje sturen? Ook dat is best lastig. Wat voor kaart kies je en wat schrijf je erop? Het tijdschrift Margriet schreef er over. Uit onderzoek in opdracht van Hallmark blijkt dat mensen liever een kaart sturen bij positieve gebeurtenissen dan bij negatieve. Van de ondervraagden hebben de 18- tot 34-jarigen de meeste moeite om hun gevoel onder woorden te brengen. Verder is één op de tien mensen bang dat de ontvanger de tekst op een kaart ongepast vindt.

Volg bij het kiezen van een kaart je gevoel. Een kaart zonder tekst met een neutrale afbeelding kan altijd. Als je twijfelt vraag je dan af wat voor kaart je zelf zou willen ontvangen. Weet je niet wat je op de kaart moet schrijven? Dan is de zin ‘Ik stuur je deze kaart om te laten weten dat ik aan je denk’ al voldoende. Ook kun je eerlijk zeggen dat je niet weet wat je moet schrijven.

Nabestaanden krijgen vlak na het overlijden van hun dierbare heel veel post. Maar het is ook fijn om na die eerste drukke weken nog een lief kaartje te krijgen. Je kunt daarom ook even wachten of later nog een keer iets sturen.

Kaarten voor moeilijke momenten

Hallmark heeft een speciale serie ‘Moeilijke Momentenkaarten’ ontwikkeld. Deze kaarten bevatten teksten die diverse gevoelens onder woorden brengen, soms serieus, maar ook met lef en zelfs met een knipoog. Een deel van de collectie is ontworpen door Claudia Helmons, die kanker heeft gehad en zich niet altijd begrepen voelde door kaarten met alleen ‘beterschap’ of ‘sterkte’. In deze collectie zitten ook kaarten die geschikt zijn voor rouw en deelneming. Op de site van het kaartenmerk vind je ook een inspiratiepagina met voorbeelden van wat je op een kaart zou kunnen schrijven. Handig natuurlijk, maar een tekst die recht uit je eigen hart komt is altijd nog het meest waardevol. Martin Gijzemijter ontwierp ook een set kaarten bij ziekte en tegenslag. Toen zijn moeder ongeneeslijk ziek werd, waren er mensen die niets lieten horen of er kwamen kaartjes met ‘Beterschap’. Dat deed allebei pijn en dus besloot hij kaarten te ontwerpen met passende gedichten. Je bestelt ze hier.

 

Deel dit artikel

Full 2
Culinaire routes
De leukste restaurants, de meest verfijnde smaken, de eerlijkste gerechten.
Full 2
Full 2
Fiets, wandel- en vaarroutes
Kom lekker in beweging en loop of fiets een mooie route!
Full 2
Full 2
Er op uit
Nederland is veelzijdiger dan je denkt. Laat het dagelijkse leven even achter je en geniet!
Full 2
Full 2
Schrijf mee
Vertel jij graag mooie verhalen? Schrijf dan mee met de redactie van 50+
Full 2
previous arrow
next arrow
Scroll naar boven
Scroll naar top