close
  • woensdag 27 oktober
Seksualiteit

Heb ik hiv?

Heb ik hiv?

In aanloop naar Wereld Aids Dag, op 1 december aanstaande, is de landelijke campagne gestart: ‘Heb ik hiv?’ In Nederland werd het afgelopen jaar twee derde van de nieuwe hiv-diagnoses gevonden bij mannen die seks hebben met mannen.

Nog steeds 1 op de 3 mannen heeft al een ver gevorderde hiv-infectie op moment van diagnose en heeft een beschadigd afweersysteem. De campagne ‘Heb ik hiv?’ wil dat voorkomen en spoort mannen aan zich vaker te laten testen op hiv.

Stop hiv in Nederland

Er zijn ongeveer 23.300 mensen met hiv in Nederland. Daarvan weet 92% dat ze het hiv-virus hebben en van hen is 93% gestart met een hiv-behandeling. Van de mensen die medicijnen nemen is bij 96% het hiv-virus succesvol onderdrukt. Dat laatste is belangrijk omdat een onderdrukt virus niet alleen zorgt voor een goede levensverwachting, maar er ook voor zorgt dat mensen met hiv het virus niet langer kunnen overdragen.

Volgens Aidsfonds-Soa Aids Nederland kan de hiv epidemie gestopt worden in Nederland. De uitdaging zit in nog betere preventie, het sneller vinden van nieuwe hiv-infecties onder mannen die seks hebben met mannen en het vinden van die mensen die al langer een hiv-infectie hebben maar het zelf niet weten. Naar schatting zijn er 1.900 mensen in Nederland die niet weten dat ze hiv hebben.

Snelle diagnose

Mannen die risico hebben gelopen door onveilige seks, worden via social media opgeroepen een check uit te voeren op de website Hebikhiv.nl. Daar vinden ze alle informatie over de symptomen van een hiv-infectie en verwijzingen naar testmogelijkheden. Blijkt uit de online-check dat ze symptomen hebben van een acute infectie, dan krijgen ze een verwijsbrief mee. Hiermee kunnen ze bij alle GGD’en in het land terecht en worden ze met voorrang en gratis getest. De campagne is een samenwerking van Soa Aids Nederland, GGD’en en de Hiv Vereniging.

 

Geschreven door: Redactie

Abonneer op de nieuwsbrief

Volg ons via Facebook