Geen zin in seks, is dat wel normaal?

In gesprek met Irma van Steijn, seksuoloog/psycholoog

Geen zin in seks. Google maar eens. Dan tref je al snel alle mogelijke oorzaken en vooral tips om die zin aan te wakkeren. Je zou daardoor zomaar kunnen denken dat het abnormaal is als je er geen behoefte aan hebt. Maar heus; er zijn mensen die nooit, of bijna nooit, seks hebben en dat helemaal prima vinden. Moeten we dat zien als een probleem?

“Nee, in het geheel niet,” vertelt seksuologe en psychologe Irma van Steijn. “Je kunt zonder seks ook heel gelukkig zijn. Geluk is niet iets dat continu aanwezig is, het betreft momentopnames in de tijd. Zo kunnen mensen gelukkig zijn door sociaal contact, of door de natuur te beleven, te sporten, te lachen, iets te bereiken, zich te laten vervullen door kunst, godsdienst, wetenschap of goed doen voor een ander. Mensen hebben veel verschillende drijfveren. Wie zijn persoonlijke drijfveren niet of onvoldoende voedt, maakt kans op het gevoel ongelukkig te zijn of een tekort te hebben. Datzelfde geldt voor relaties. Je kunt je zonder seks ongelukkig of onvoldoende gevoed voelen, maar wie er geen zin in heeft, voelt zich er niet door tekort gedaan.

Als beiden daar geen probleem mee hebben, is het ook geen probleem

Seks is een vorm van intimiteit, maar intimiteit hoeft niet per se door middel van seks. Als binnen liefdesrelaties seks geen rol speelt is dat prima. Als beiden daar geen probleem mee hebben, is het ook geen probleem. Zij voelen zich happy in de relatie zonder het gevoel van verbondenheid en liefde te missen. Er is alleen geen sprake van seks. De relatie doet dan meer denken aan een diepe vriendschap waarin mensen zich hechten aan elkaar. Geen behoefte hebben aan seks wordt pas een probleem in de sociale context. Bijvoorbeeld binnen een relatie waarbij de ene partner wel graag de liefde wil vieren door seks te hebben en de ander niet.

‘nee’ tegen seks en ‘ja’ tegen monogamie

Verschillen in seksueel verlangen binnen een relatie zijn overigens eerder normaal dan abnormaal  te noemen. Hoe je daar als stel goed mee omgaat is best een hele kunst. Want het lastige is, als één van de partners ‘nee’ zegt tegen seks en tegelijkertijd ‘ja’ tegen monogamie, dan besluit de ene partner voor de ander dus dat ook de ander geen seks kan hebben. En dat geeft problemen in de relatie. Het kan ook andersom werken. Dat is het geval als een probleem in de relatie leidt tot tot geen zin in seks. De relatie eens goed onder de loep nemen en ingesleten patronen veranderen, kan een oplossing zijn. Een psycholoog of seksuoloog kan daarbij helpen.

Hoe werkt het met seks tegen je zin in?

Toch seks hebben op het moment dat je er geen zin in hebt, kan in sommige gevallen heel prima zijn. Irma van Steijn: “Dan komt de zin pas als je er mee bezig bent. Vergelijk het met sporten. Ik heb eigenlijk nooit zin om te gaan, maar als ik eenmaal bezig ben, vind ik het fijn en ook daarna heb ik een voldaan gevoel. Dit ‘geen zin hebben’ is dan een soort drempel-probleem. Als je eenmaal over de drempel heen bent, dan is het goed.

Daarom is verleiding en voorspel ook zo van belang. Want, als er vanuit uit het niets seks moet zijn, dan is er gewoon geen opwinding en dus geen zin. Voor veel mensen, zeker als ze langer bij elkaar zijn, werkt die instant-opwinding niet. Seksuele opwinding heeft even tijd nodig. Geef het die tijd.

Er is opwarmtijd nodig

Bij seks hoort verleiding en intimiteit. Uit het niets penetreren leidt in veel gevallen tot penetratie met pijn, omdat de vagina er gewoon nog niet klaar voor is. Er is opwarmtijd nodig en eigenlijk ook regelmatig liefdevol en erotisch contact zonder penetratie.

Wat ik vaak hoor is dat seks binnen een relatie gereduceerd is tot die penetratie. Voor de meeste vrouwen is daar weinig aan, het leidt niet tot belonende seks. En dus ga je steeds minder vrijen en je partner afwijzen (of vrijen met pijn). Beter zou het zijn samen een manier te vinden die voor beiden prettig is.

Een andere vorm van seks tegen je zin is als je echt werkelijk niet wilt vrijen met iemand. Nu niet, nooit niet. Simpel advies: niet doen. Als de ander dan toch doorzet, dan is er ook geen sprake van een drempel waar je even over heen moet, maar dan noemen we dit gewoon verkrachting.

Deel dit artikel

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Full 2
Culinaire routes
De leukste restaurants, de meest verfijnde smaken, de eerlijkste gerechten.
Full 2
Full 2
Fiets, wandel- en vaarroutes
Kom lekker in beweging en loop of fiets een mooie route!
Full 2
Full 2
Er op uit
Nederland is veelzijdiger dan je denkt. Laat het dagelijkse leven even achter je en geniet!
Full 2
Full 2
Schrijf mee
Vertel jij graag mooie verhalen? Schrijf dan mee met de redactie van 50+
Full 2
previous arrow
next arrow
Scroll naar boven
Scroll naar top