close
  • woensdag 27 oktober
Seksualiteit

4 tips voor het praten over seksualiteit

4 tips voor het praten over seksualiteit

Een nieuwe relatie en direct de koffer in? Doodeng! Maar er over praten, ho maar. Waarom blijven we zolang doorlopen als zich problemen voordoen op seksueel gebied? Is het nog altijd een taboe? Is er schaamte in het spel? Hoe is dat als je ouder wordt? Seksuologen Irma van Steijn en Mintsje Tanis-Nauta maken seksualiteit, ook op latere leeftijd, bespreekbaar.

seksuologen Irma van Steijn en Mintsje Tanis-Nauta
Seksuologen Irma van Steijn en Mintsje Tanis-Nauta

‘Erken dat iets niet lekker loopt en maak het op een pósitieve manier bespreekbaar’

“Stellen die nog maar net samen zijn, maar ook stellen die jarenlang samen zijn, hebben vragen op het gebied van seksualiteit”, vertelt Mintsje Tanis-Nauta (64). Als arts en seksuologe, werkzaam in het Medisch Centrum Leeuwarden, heeft zij regelmatig te maken met mensen die worstelen met fysieke problemen en daardoor vragen hebben als het gaat om hun seksuele leven. Neem nou verliefdheid. Daar is niks vreemds aan, maar menig vijftiger, zestiger of zeventiger vindt het wel een hele stap om met deze nieuwe partner het bed in te duiken. Hoe zit dat? En waar komt die aarzeling vandaan? Is het misschien de angst om niet zo gemakkelijk opgewonden te raken als toen je 25 was, erectieprobleem of schaamte om het ouder wordende lijf? Dat is nog maar één van de vele vragen die kunnen spelen als het gaat om relaties en seksualiteit. Mintsje: “Spanning en schaamte kunnen er voor zorgen dat mensen daar lang mee rond lopen”. “De eerste stap naar een oplossing is het erkennen dat er iets niet lekker loopt en dit op een positieve manier bespreekbaar maken binnen de relatie,” voegt psychologe en seksuologe van bureau Maarsingh & Van Steijn, Irma van Steijn (51) toe.

‘Je kunt ook op andere manier genieten van intiem zijn. Durf te veranderen, te experimenteren’

Irma van Steijn: “Iets bespreken in de vorm van een wens in plaats van een verwijt, maakt dat problemen kleiner worden. Vaak gaat het eenvoudigweg om ouder worden, acceptatie en op een andere manier genieten van intiem zijn.”

‘Vecht relatieproblemen niet uit in bed’

Of je nu single bent, getrouwd of samenwonend, en vooral als je wat langer samen bent, voor je het weet vorm je met een partner een systeem. Dat klinkt technisch, maar het komt er vooral op neer dat je zo met elkaar vergroeit, dat je meer en meer voorspelbaar gedrag ten opzichte van elkaar vertoont. Het geval is dat je gemakkelijk zaken voor elkaar invult. Dat werkt prima, totdat zich een probleem voordoet. Problemen in de relationele sfeer die niets te maken hebben met seksualiteit worden ‘uitgevochten in bed’: ‘Als je me overdag niet ziet staan, moet je niet denken dat ik ’s avonds nog zin in jou heb’. Herkenbaar misschien? Stellen die lang samenzijn kunnen de intimiteit wel eens gaan inzetten als middel. Niet altijd even bewust en vaak zonder woorden, maar het gebeurt. ‘Dat gezeur over de huishouding; Zullen we het daar morgen over hebben en nu lekker naar boven gaan?’, is er ook zo eentje.

‘De eerste stap is het taboe doorbreken en zeggen wat je wilt’

Stellen kunnen lang zo’n manier van communiceren volhouden, want over de eigen en elkaars seksualiteit praten valt niet altijd mee. “En zonder seks ga je niet dood, dus waarom zou je naar een seksuologe gaan?”, becommentarieert Irma van Steijn. Toch lijkt daar vaak een goeie oplossing te liggen. “De eerste stap naar een oplossing is het taboe doorbreken, erkennen dat er een probleem is en een constructieve wens uitspreken wat je wel graag zou willen, in plaats van ‘niet’.”

Volgende keer: 4 tips over een nieuwe relatie na je vijftigste

Geschreven door: Redactie

Abonneer op de nieuwsbrief

Volg ons via Facebook