Dit vertelt de kleur van je tong over je gezondheid

De kleur en de structuur van je tong kunnen veel vertellen over je gezondheid. Wie kent het beeld van je tong uitsteken bij de dokter niet? Check de kleur van je tong thuis eens. 

Nog even een aantal tips voordat je wilt gaat kijken. Het beste is om twee uren niks te eten voordat je gaat kijken. Daarnaast moet je tanden niet van te voren poetsen. Neem je medicijnen? Deze kunnen voor een witte uitslag zorgen. Rook je en poets je niet elke dag je tanden goed? Dat kan ook een witte uitslag op de tong opleveren. Wees bewust van deze zaken en kijk daarna nog eens goed!

Lichtroze

Normaliter heeft je tong een lichtroze kleur. Dit is een gezonde kleur.

Rood

Dit wijst op een infectie. Waarschijnlijk een ontsteking. Een ontstekingsproces verhoogt de bloedstroom naar je tong. Vandaar de roodheid en pijn. Het kan een uiting zijn van een keelontsteking of koorts.

Helder rood:

Wanneer het puntje van je tong helderrood is kan dit duiden op een hartstoornis of circulatiestoornis.

Geel

Heb je een gele tong? Dan is het waarschijnlijk dat je last hebt van een vieze smaak in je mond en een slechte adem. Dit poets je niet zomaar even weg, maar goed poetsen is wel belangrijk. Een gele aanslag kan voor gaatjes zorgen. Dit komt door bacteriën. Deze kunnen vermenigvuldigen en dan komt er een zwavelverbinding vrij en vandaar dus die slechte adem. Hoe komt dit? Het kan zijn dat je ontstoken tandvlees hebt. Lukt het je niet om de gele aanslag weg te krijgen neem dan contact op met een mondhygiënist. Hij of zij kan helpen met het reinigen en hiermee voorkom meer ellende.

Paars

Deze kleur kan wijzen op een longaandoening, maar kan ook ontstaan door vitamine B2 tekort. Het is een rare kleur in vergelijking met andere verkleuringen op je tong. Het is een waarschuwing dat er iets aan de hand is. Weet je zeker dat het niet door rode wijn komt en verdwijnt de kleur niet? Ga dan naar de huisarts.

Blauw:

Problemen met de nieren.

Wit of bleek:

Bij een witte tong is het evenwicht tussen micro-organismen verstoord. Dit komt vaak door een slechte weerstand. Je hebt vitaminetekort of te weinig vocht. Het kan ook op griep of een schimmelinfectie duiden. Zodra je weerstand beter is verdwijnt de witte kleur. Rook je? Dan kan de witte kleur blijvend zijn. Neem je medicijnen zoals bijvoorbeeld antibiotica dan heb je meestal ook met een witte kleur te maken.

Grijs:

Problemen met de spijsvertering.

Glad:

Een gezonde tong voelt ruw aan. Er zitten altijd bultjes op. Wordt je tong ineens volledig glad? Dan kan het zijn dat je last hebt van glutenintolerantie of bloedarmoede. Een ontsteking kan ook de oorzaak zijn.

Haartong:

Het klinkt gek, maar komt toch wel regelmatig voor. Het is soort van bruinzwarte of witte begroeiing achteraan je tong. Dit komt door een verstoring van het evenwicht van het aanmaken van nieuwe cellen. Vooral rokers hebben hier last van, maar ook koffie- en theedrinkers die niet op tijd hun tanden poetsen. Het gebruik van antibiotica kan een oorzaak zijn of een verminderde speekselproductie.

Tot slot moet je bij twijfel aan je gezondheid altijd naar huisarts gaan.

Bronnen: thuisarts.nl en gezondheidsnet.nl 

Deel dit artikel

Full 2
Culinaire routes
De leukste restaurants, de meest verfijnde smaken, de eerlijkste gerechten.
Full 2
Full 2
Fiets, wandel- en vaarroutes
Kom lekker in beweging en loop of fiets een mooie route!
Full 2
Full 2
Er op uit
Nederland is veelzijdiger dan je denkt. Laat het dagelijkse leven even achter je en geniet!
Full 2
Full 2
Schrijf mee
Vertel jij graag mooie verhalen? Schrijf dan mee met de redactie van 50+
Full 2
previous arrow
next arrow
Scroll naar boven
Scroll naar top