Deze TED-talks kunnen je leven veranderen

De wereld staat al een tijdje op zijn kop door een bepaald virus dat we voor de verandering maar eens niet bij naam zullen noemen. Hartstikke vervelend natuurlijk, MAAR! Wanneer je iets op de kop houdt komen er soms ook verrassende dingen uit rollen. Voor veel mensen is het laatste jaar dan ook een jaar dat in het teken stond van verandering. In Amerika is er een grote ontslaggolf gaande, mensen maken radicale carrière switches en anderen ontdekken nieuwe talenten. Kan jouw leven ook wel een omslag gebruiken maar heb je wat inspiratie nodig? Check dan deze potentieel ‘life changing’ TED-talks eens!

Wat is een TED-talk?

Misschien dacht je bij het lezen van dit artikel wel ‘huh, wat?’ Voor die mensen even een korte uitleg over het fenomeen TED-talk. TED staat voor ‘Technology, Entertainment, Design’. Wikipedia zegt het volgende;  Bij een TED talk worden sprekers (experts) gevraagd om op een toegankelijke en lichte manier, in maximaal 18 minuten, “de presentatie van hun leven te geven” over iets waarvan zij vinden dat de hele wereld het moet weten en waar die beter van wordt.
De slogan van TED is dan ook ideas worth spreading. Die ideeën kunnen over werkelijk van alles gaan, van psychologie tot vernieuwend technologie of de dierenwereld. In eerste instantie werden deze conferenties een keer in het jaar gehouden, waarbij er vier dagen lang sprekers waren. Inmiddels worden de TED-talks dagelijks door miljoenen mensen bekeken. Word jij daar een van?

Waar kun je TED-talks kijken?

De beste plek voor het vinden van een voor jou interessante TED-talk is de officiële website TED. Maar je kunt ook kijken op het TED kanaal op YouTube. Je kunt zoeken op onderwerp of sneupen tussen de nieuwste talks. Maar je vindt hier ook lijstjes met de meest populaire of bijzondere talks. Een kleine waarschuwing vooraf. Als je eenmaal de smaak te pakken hebt is het lastig om je weer los te rukken van deze korte, maar zeer onderhoudende en inspirerende presentaties. En voor je ’t weet heb je een levens veranderend inzicht opgedaan, met alle gevolgen van dien. Dat gezegd hebbende geven we hieronder een aantal kijktips. TED-talks die je werkelijk niet mag missen.

The power of introverts

Voor iedereen die wel eens te horen kreeg dat ze niet assertief genoeg waren, of niet sociaal of te verlegen. Voor elke introvert die stiekem weleens gewenst heeft om wat meer extravert te zijn. Voor iedereen die zichzelf dwingt om feestjes te bezoeken waar je helemaal geen zin in hebt. Kijk ‘The power of introverts’! Deze TED-talk van Amerikaanse schrijfster Susan Chain, auteur van het boek “Quiet: The Power of Introverts in a World That Can’t Stop Talking” is een ode aan, je raadt het al, de introverte mensen. En het gaat over de moderne wereld waarin de kwaliteiten van de introvert ondergewaardeerd zijn. Heb jij altijd gedacht dat jouw introverte karakter je tegenhield of ongewenst was, dan kan deze TED-talk je een heel ander zelfbeeld geven.

 

Inside the mind of a master procrasinator

Iedereen heeft wel eens last van uitstelgedrag. Je weet dat je eigenlijk aan de slag moet met die uitpuilende wasmand, de torenhoge afwas of je belastingaangifte, maar in plaats daarvan scrol je eindeloos door grappige Instragram filmpjes, besluit je dat dit het moment is om opnieuw te beginnen in de Da Vinci code al heb je die al tig keer gelezen of vind je dat een dutje wel op zijn plaats is. Dit soort uitstelgedrag is natuurlijk onschuldig, maar wat als het wel problematisch wordt? Bijvoorbeeld omdat je huis bijna op instorten staat door gebrek aan onderhoud veroorzaakt door jouw uitstelgedrag? Of omdat het bedrijfje dat je altijd al wilde starten nooit van de grond komt? Als er iemand is die dat begrijpt dan is het Tim Urban. Deze TED-talk spreker is namelijk een meester in uitstelgedrag. Op uiterst humoristische en herkenbare wijze vertelt hij over de destructieve kracht van uitstelgedrag en geeft hij inzicht in het gedrag.

How to make stress your friend

Het leven in de moderne wereld gaat met een soms bijna ziekmakende rotgang. We proberen met zijn allen vaak teveel ballen in de lucht te houden, en dingen als inflatie, een wereldwijde pandemie, wereldleiders die met oorlogen dreigen kunnen ervoor zorgen dat we zo nu en dan behoorlijk wat stress ervaren. En iedereen weet dat stress slecht is voor je gezondheid. Of toch niet? In deze inspirerende TED-talk van auteur en Stanford-psycholoog Kelly McGonigal geeft ze opzienbarende nieuwe inzichten over stress en de manier waarop wij daar naar kijken en mee omgaan.

The happy secret for better work

Wat is de formule voor geluk en succes? TED-talk spreker en bestsellerauteur Shawn Achor vertelt op hilarische wijze hoe je boven jezelf kunt uitstijgen door de wereld door een andere lens te bekijken. Zet je wel even schrap, want deze uiterst intelligente man doet dit op een moordend tempo, maar het is zeer zeker de moeite waard om aan zijn snel bewegende lippen te hangen.

Benieuwd wat er allemaal nog meer te leren valt? Duik dan eens in de enorme hoeveelheid talks over allerlei verschillende onderwerpen. Maar wees wel gewaarschuwd; voor je het weet ben je uren (en vele inzichten) verder en kun je niet meer ophouden met kijken.

Deel dit artikel

Full 2
Culinaire routes
De leukste restaurants, de meest verfijnde smaken, de eerlijkste gerechten.
Full 2
Full 2
Fiets, wandel- en vaarroutes
Kom lekker in beweging en loop of fiets een mooie route!
Full 2
Full 2
Er op uit
Nederland is veelzijdiger dan je denkt. Laat het dagelijkse leven even achter je en geniet!
Full 2
Full 2
Schrijf mee
Vertel jij graag mooie verhalen? Schrijf dan mee met de redactie van 50+
Full 2
previous arrow
next arrow
Scroll naar boven
Scroll naar top