De smaak van eetbare bloemen (met recepten!)

Je ziet ze steeds vaker: eetbare bloemen op je bord. Gesuikerde rozenbloemetjes ter garnering van een verrukkelijk toetje in een restaurant of een viooltje als versiering van een toastje bij de borrel. Deze vrolijke foodtrend vraagt om wat meer uitleg. Welke bloemen kun je bijvoorbeeld eten en hoe kun je ze gebruiken?

Om meteen maar met de deur in huis te vallen: eetbare bloemen koop je niet bij de bloemist, omdat die bloemen vaak bespoten zijn. Ook aan wildplukken kleeft een risico. Bloemen die vlak langs een weg groeien zijn niet geschikt vanwege de uitlaatgassen en pluk ook nooit op een wildwissel of een druk bewandeld pad waar veel honden plassen. De beste regel is: bij twijfel niet eten. Je kunt eetbare bloemen het beste zelf biologisch zaaien of kopen. Er zijn diverse supermarkten die ze verkopen en ook bij de groenteboer kun je ze vinden. Ook online is het aanbod groot.

Oost-Indische kers

De bloemen en bladeren van deze sierlijke klimplant zijn een pittige toevoeging in een salade. De smaak doet denken aan die van tuinkers, ze  behoren dan ook tot dezelfde plantenfamilie. De plant wordt alleen rauw gegeten. Ze wordt niet gedroogd, want dan verliest ze haar eigenschappen en je kunt haar niet invriezen. Oost-Indische Kers bevat heel veel vitamine B, C en E en onder andere de mineralen zwavel, jodium, ijzer, fosfor en kalium. Oost-Indische Kers stimuleert de spijsvertering en verbetert de vetvertering. Sommige mensen hebben minder honger als ze elke dag een paar blaadjes en bloemen van de plant eten en gebruiken het als middel om af te vallen.

Viooltje

Alle kleine, driekleurige viooltjes zijn eetbaar en ze zijn prachtig om een salade of toetje mee te garneren. De bloemen bij de bloemist worden echter vaak bespoten en daardoor zijn ze giftig. Eet dus nooit de bloemen van sierplanten die je bij de bloemist hebt gekocht. Je kunt ze dus beter zelf zaaien, dat kan zowel in het voorjaar als in de herfst. De blaadjes van het viooltje kun je aan een salade toevoegen, maar ook meekoken in een groentesoep. De bloemetjes zijn niet zo groot, maar wel heel mooi en ijzersterk. Viooltjes hebben een vrij neutrale smaak, waardoor je ze in veel gerechten kunt verwerken. In salades natuurlijk, of – al dan niet gesuikerd – als garnering op taartjes én in ijs.

Goudsbloem

Goudsbloemen werden in het oude Rome al gebruikt als armeluis saffraan door mensen die de echte saffraan niet konden betalen. De smaak van goudsbloemen is licht peperig, maar niet dominant. Voor gebruik trekt je de bloemblaadjes los van het hart. Strooi ze over salades, meng ze met boter of roomkaas, gebruik ze als kleurstof voor rijst of roer ze door muffinbeslag. Gedroogde bloemblaadjes kun je de hele winter gebruiken. De goudsbloem wordt ook verwerkt in calendulazalf of –olie, bedoeld om je huid te verzorgen.

Korenbloem

De korenbloem heeft een prachtige diepblauwe kleur. Je kunt de verse bloemen gebruiken voor garnering, gedroogd is de korenbloem ook lekker in de thee. De bloem heeft niet een sterke smaak, maar geeft een licht bittere toon aan gerechten. Je kunt ze  bijvoorbeeld verwerken in dunne pannenkoekjes en bestrooien met wat poedersuiker. De zachte bitterheid combineert goed met de zoete pannenkoeken.

Verse bloemetjes kun je gebruiken als garnering, gedroogd is korenbloem ook lekker in de thee. Lauwe kruidenthee van korenbloemen heeft een antiseptische werking bij infectie van de ogen en het verzacht vermoeide geïrriteerde ogen. Omdat korenbloem gemakkelijk giftstoffen opneemt, moet je geen korenbloemen langs akkers plukken. Behalve als je zeker weet dat de boer daar biologisch werkt.

Roos

Alle rozenblaadjes zijn eetbaar, maar de rode en geurende soorten verdienen wel de voorkeur. Vermijd bespoten rozen, zoals uit een gekocht boeket. Met rozenblaadjes kun je een heerlijke rozenthee maken. Ook kun je de blaadjes suikeren en serveren als snoepje of decoratie van een toetje of taart. Zo maak je gesuikerde rozenblaadjes:

Bestrijk de blaadjes, waarvan de witte, harde stukjes weggehaald zijn, aan beide kanten zorgvuldig met opgeklopt eiwit en bestrooi ze met suiker. Zet het geheel in een laag brandende oven waarvan de deur open blijft staan. Als de blaadjes geregeld gekeerd worden, zijn ze naar ongeveer een kwartier hard.

Orchidee

De orchidee is prachtig; een plaatje op je bord. De smaak is redelijk neutraal. De bloem fleurt je High Thea op als je cupcakes ermee versierd. En wat dacht je van springrolls met orchidee? Je vindt hier het recept.

En dan nog dit:

  • Heb je een pollenallergie, dan kun je eetbare bloemen misschien beter vermijden
  • Eetbare bloemen zien er niet alleen leuk uit, ze bevatten ook nog eens veel gezonde stofjes, zoals diverse vitaminen, mineralen en antioxidanten
  • Op internet vind je allerlei lekkere recepten met eetbare bloemen
  • Bewaar eetbare bloemen in de koelkast en eet bij voorkeur alleen de bloemblaadjes

Deel dit artikel

Full 2
Culinaire routes
De leukste restaurants, de meest verfijnde smaken, de eerlijkste gerechten.
Full 2
Full 2
Fiets, wandel- en vaarroutes
Kom lekker in beweging en loop of fiets een mooie route!
Full 2
Full 2
Er op uit
Nederland is veelzijdiger dan je denkt. Laat het dagelijkse leven even achter je en geniet!
Full 2
Full 2
Schrijf mee
Vertel jij graag mooie verhalen? Schrijf dan mee met de redactie van 50+
Full 2
previous arrow
next arrow
Scroll naar boven
Scroll naar top