Britten bewijzen dat vrij over het pensioengeld beschikken geen goed idee is

In 2017 onderzocht het kabinet of het interessant zou kunnen zijn om de Nederlanders ineens een deel van hun pensioenpot op te laten nemen. Het blijft een bijzonder idee dat zowel voorstanders als tegenstanders kent. Bij dit plan zouden Nederlanders op de dag dat ze op pensioen gaan al een deel van het pensioenpotje krijgen om het te besteden zoals ze het zelf willen. Zowel de voor- als de tegenstanders wijzen naar Groot-Brittannië, waar het vrij beschikken over het pensioen al langer mogelijk is.

Britten spenderen hun pensioen aan gokken en slechte investeringen

Britten kunnen al sinds 2015 vrij over het pensioen beschikken. Voordien waren de Britten verplicht om via een annuïteitenverzekering te sparen voor hun pensioen. Maar sinds Pension Freedom Day mogen de Britten al vanaf hun 55ste vrij over 75% van hun pensioengeld beschikken. Ze mogen het opnemen en besteden zoals ze het zelf willen. Ze kunnen het bijvoorbeeld op een rekening parkeren of het beleggen.

In de eerste maanden na de maatregel werd er massaal veel geld opgenomen. Bij 95% van de aanvragers werd meteen de volledige pot opgenomen. Het was stiekem de bedoeling van de toenmalige minister van Financiën dat er wat meer geld in de economie zou terechtkomen. En dat leek goed te lukken, zelfs iets te goed.

Latere onderzoeken hebben aangetoond dat het systeem ook nadelen kent. In een parlementaire commissie kwamen er verhalen aan bod over mensen die hun hele pensioenpot op enkele maanden tijd hadden verloren in casino’s, aan sportweddenschappen en bij slechte investeringen. Er is uiteraard niks mis met gokken en investeren, maar het moet wel verantwoord blijven. En dat bleek niet iedereen goed te begrijpen.

Ook voorstanders van een vrij te besteden pensioen

Voorstanders van een vrij te besteden pensioen counteren dit uiteraard met andere voorbeelden. Ze opperen dat dergelijke mensen wellicht ook hun maandelijks pensioen hadden vergokt. Ook rakelen ze andere verhalen op, bijvoorbeeld over mensen die hun pensioen slim investeerden en die nu tot vier keer meer per jaar krijgen uitgekeerd dan ze via de vroegere annuïteitenverzekering zouden hebben gekregen. Uiteindelijk hebben ze het vooral over liberale vrijheden en de behoefte aan flexibele pensioenoplossingen.

Hoe dan ook zal het in Nederland niet zo ver komen als bij de Britten. Het voorstel, dat nota bene een stille dood stierf, heeft altijd een maandelijkse uitkering voor de rest van het leven vooropgesteld. Slechts een klein deel van het pensioenpotje zou onmiddellijk kunnen worden opgenomen. Het Britse plan lijkt het dus niet te worden. Dan maarzoals de Fransen, op je zestigste al jeu de boules spelen en rondhangen op het dorpsplein?

Deel dit artikel

Full 2
Culinaire routes
De leukste restaurants, de meest verfijnde smaken, de eerlijkste gerechten.
Full 2
Full 2
Fiets, wandel- en vaarroutes
Kom lekker in beweging en loop of fiets een mooie route!
Full 2
Full 2
Er op uit
Nederland is veelzijdiger dan je denkt. Laat het dagelijkse leven even achter je en geniet!
Full 2
Full 2
Schrijf mee
Vertel jij graag mooie verhalen? Schrijf dan mee met de redactie van 50+
Full 2
previous arrow
next arrow
Scroll naar top