‘Betuttel ons niet’

Hedy d’Ancona schreef inspirerend boek over ouder worden

Feministe en oud-politica Hedy d’Ancona (83) vindt dat ouder worden best boeiend is, mits je er iets van maakt. Ze is van mening dat de beeldvorming over mensen op leeftijd helemaal niet klopt. “Niet alle tachtigplussers zitten vereenzaamd op de bank.” Ze schreef een boek over de emancipatie van ouderen.  

Sommige vrouwen (waarom meestal vrouwen?) spelen een rolmodel als het gaat om ouder worden zonder een zuurpruim te zijn. Ze zijn nog actief (waarom zou je dat niet zijn?) en doén dingen, zoals een boek schrijven. Hedy d’Ancona, een van die rolmodellen, deed dat laatste. Vrolijk verval heet het.

Omdat journalist Nathalie Huigsloot zo’n boeiend interview hield en d’Ancona helder sprak over hoe zij het ouder worden ervaart, is dit het waard om er hier een kort verslag van te doen. Mogelijk inspireert het je.

We kunnen vanaf ons vijftigste nog flink vooruit

Rode corderoy broek, roze vest. Lippen gestift. Zo staat ze op de kiek in het Volkskrant Magazine. 83 jaren telt ze en spreekt over een boeiende levensfase. We kunnen dus vanaf ons vijftigste nog flink vooruit. D’Ancona, die in haar werkzame leven staatssecretaris, minister en Europarlementariër was en de barricaden opging voor de emancipatie van de vrouw, ergert zich aan de betutteling van ouderen. Ze ervaart liever gelijkheid dan dat iemand haar met ‘u’ aanspreekt. Ze moet ook niks hebben van mensen die bij haar stoel neerknielen en net iets te hard pratend doen alsof ze niet goed snik is.

Terwijl ze in haar leven vaak niet één, maar twee mannen erop nahield, is ze inmiddels al een aantal jaren alleen. Maar eenzaam zegt ze niet te zijn. Vanaf haar 59ste was ze met kunstenaar Aat Veldhoen, die in 2018 overleed. “Je hebt iemand nodig die naar je blijft kijken,” zegt ze daarover. Aat Veldhoen schilderde veel ‘oude lijven’. Hoe ze daarover denkt? Ze heeft zeker niet de neiging de werkelijkheid glad te laten trekken. “Ik vind het juist wel mooi om te zien wat er allemaal gebeurt met mijn lijf.”

Er komt een ander erotisch bestaan in de plaats van seks

“Ik sta ook aan van alles te trekken om te zien hoe het er ook al weer uitzag toen het nog strak was. Maar dat betekent niet dat ik die overtollige huid weg laat snijden. Ik heb er geen moreel oordeel over als mensen dat wel doen, ik heb vriendinnen die eerst hier een spuit en dan daar weer een spuit zetten. Als je je erdoor belemmerd voelt, dan doe je dat maar. Maar je hoeft niet te willen wat allemaal kan, hè?”

En over erotiek en seks zegt ze dat de woeste capriolen toch wel afnemen, maar dat daar een ander erotisch bestaan voor in de plaats komt. “Zolang de lust het lijf niet verlaat, is leeftijd geen probleem. Maar je moet wel bezig blijven. Je moet je lijf en je geest aan de gang houden. Blijf nieuwsgierig. Bedenk: ja, dat verval is er, maar er is daarnaast nog zo veel leuks te beleven!”

Volgens Hedy is de oude dag echt niet zo afschrikwekkend als die wordt voorgesteld. “Ondanks het fysieke verval is deze fase ook een heel boeiende. Echt, het valt reuze mee.” Maar, zo meent ze, je hebt wel de plicht er iets van te maken. Ga wat doen!

(Vrolijk verval, uitgeverij Nijgh & Van Ditmar)

Meer inspirerende boeken over het leven na je vijftigste

Kruip nooit achter een geranium – Barbara van Beukering (uitgeverij Spectrum)

Het mooiste moet nog komen – Mary Pipher (uitgeverij Spectrum)

Het grote ouwe lullen boek – Jerry Goossens, Frank van Hellemondt (uitgeverij Spectrum)

 

 

 

 

 

 

 

 

Deel dit artikel

Full 2
Culinaire routes
De leukste restaurants, de meest verfijnde smaken, de eerlijkste gerechten.
Full 2
Full 2
Fiets, wandel- en vaarroutes
Kom lekker in beweging en loop of fiets een mooie route!
Full 2
Full 2
Er op uit
Nederland is veelzijdiger dan je denkt. Laat het dagelijkse leven even achter je en geniet!
Full 2
Full 2
Schrijf mee
Vertel jij graag mooie verhalen? Schrijf dan mee met de redactie van 50+
Full 2
previous arrow
next arrow
Scroll naar boven
Scroll naar top