Alarm: 49.000 ziekenhuisopnames door medicatiefouten

Patiëntenfederatie Nederland slaat groot alarm na de uitkomsten van een onderzoek naar medicatieveiligheid. Daaruit blijkt dat het aantal mensen dat moet worden opgenomen in het ziekenhuis na fouten met medicatie in vijf jaar met 25% is gestegen naar 49.000 mensen per jaar. De helft van deze ziekenhuisopnames blijkt vermijdbaar. Het gaat met name om ouderen die schade oplopen door bijvoorbeeld verkeerde medicijnen, te hoge of te lage doseringen en bijwerkingen door reactie met andere medicijnen.

Veel leed
‘Achter deze cijfers zit ongekend veel menselijk leed. Ik vind het kwalijk dat we dit soort cijfers terloops uit een rapport moeten vernemen, terwijl dit de hoogste prioriteit verdient,’ zegt Dianda Veldman, directeur-bestuurder van Patiëntenfederatie Nederland. Nadat in 2008 vergelijkbaar onderzoek aantoonde dat medicatiefouten tot 39.000 ziekenhuisopnames leidde, zijn verbetermaatregelen opgelegd. Zowel minister Klink als minister Schippers hebben zich ingespannen om het aantal fouten met de heft te verminderen. Zonder resultaat. “Het is schokkend dat er in al die jaren, na al die maatregelen en afspraken, geen verbetering te zien is. Met alle gevolgen voor mensen van dien. Hoeveel mensen uiteindelijk aan de gevolgen overlijden is niet in het rapport vermeld. Ik wil hier ook duidelijkheid over.`

Samenwerking schiet tekort
Het rapport meldt dat samenwerking tussen zorgverleners tekortschiet en dat zorgverleners de richtlijnen onvoldoende volgen. Bovendien hebben voorschrijvers van medicijnen vaak niet genoeg kennis van en oog voor de persoonlijke situatie van een patiënt. Zo staat er in het rapport dat veel fouten ontstaan doordat de dosering niet goed wordt afgestemd op het gewicht van een patiënt, waardoor die te veel of juist te weinig medicatie toegediend krijgt.

Prioriteit
Patiëntenfederatie Nederland roept de minster en zorgverleners op prioriteit te geven aan verbeteringen. Dianda Veldman: ‘In de eerste plaats moet er meer gebeuren om de communicatie tussen huisartsen, specialisten en apothekers te verbeteren. Dat betekent betere digitale overzichten, betere afstemming, duidelijkere overdracht etc. Daar moet de vrijblijvendheid van af. Zo is er een overlegstructuur ontwikkeld, het zogenaamde farmacotherapeutisch overleg tussen huisartsen en apotheker. Dat blijkt maar in de helft van de gevallen op de goede manier plaats te vinden. Dat moet dit jaar nog op 100% komen. Met specifiek aandacht voor risicomedicijnen en risicopatienten. Verder willen wij van de zorgaanbieders plannen zien om patiënten beter te betrekken bij het voorkomen van fouten.” Patiëntenfederatie Nederland toonde eerder aan met een onderzoek onder 11.000 patiënten dat zij graag een rol willen spelen bij het voorkomen van medische fouten, maar die rol meestal niet krijgen. “Patiënten en hun naasten beschikken over cruciale informatie. Het moet standaard in de protocollen worden opgenomen dat zorgverleners daar gebruik van maken’.

Toestroom van ouderen
Het belang om op korte termijn de verbeteringen af te dwingen, is er volgens Patiëntenfederatie Nederland in de eerste plaats om meer leed voor mensen te voorkomen. Daarnaast ligt de urgentie in het feit dat er nu al sprake is grote druk op ziekenhuizen door een toestroom van ouderen. “Tienduizenden onnodige ziekenhuisopnamen die daar bij komen maken die situatie nog erger.”

(Tekst: Patiëntenfederatie Nederland)

Deel dit artikel

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Full 2
Culinaire routes
De leukste restaurants, de meest verfijnde smaken, de eerlijkste gerechten.
Full 2
Full 2
Fiets, wandel- en vaarroutes
Kom lekker in beweging en loop of fiets een mooie route!
Full 2
Full 2
Er op uit
Nederland is veelzijdiger dan je denkt. Laat het dagelijkse leven even achter je en geniet!
Full 2
Full 2
Schrijf mee
Vertel jij graag mooie verhalen? Schrijf dan mee met de redactie van 50+
Full 2
previous arrow
next arrow
Scroll naar boven
Scroll naar top