65-plusser? Zo gaat u om met lastige vragen in het sollicitatiegesprek

Als u 65 bent, bereikt u de pensioengerechtigde leeftijd. Normaal gesproken eindigt uw dienstverband met uw huidige werkgever op dit moment, tenzij u een regeling kunt treffen om door te werken. Kunt u die regeling niet treffen of bent u al een tijdje met pensioen, maar wilt u toch weer aan de slag (herintreden)? In beide gevallen kan dit artikel u dan een stuk verder helpen. De HR-bloggers van CVster geven u tips waarmee u met de juiste instelling (en antwoorden) lastige vragen tijdens sollicitatiegesprekken beantwoordt.

Vooroordelen rondom 65-plussers
Hoe goed of fit u ook bent, als 65-plusser krijgt u toch te maken met een vertekend beeld. Zo denken werkgevers bijvoorbeeld dat u langzamer werkt, dat u een digibeet bent of dat u moeite heeft met technische ontwikkelingen. Ook wordt van tevoren vaak de aanname gedaan dat u kwaaltjes hebt en vaker ziek thuiszit. Als het even kan, pakt u deze vooroordelen al gedeeltelijk aan in en met uw sollicitatiebrief. Tijdens uw sollicitatiegesprek kunt u het vertekende beeld verder bijstellen.

Lastige vragen tijdens een sollicitatiegesprek
Laten we wel zijn: niet alle senioren krijgen moeilijke vragen voor de kiezen. Er zijn werkgevers die heel duidelijk hebben dat een senior een waardevolle aanvulling is. Hoe kan het anders dat meer dan honderdduizend 65-plussers in Nederland nog aan het werk kunnen zijn? Toch kan het af en toe voorkomen dat een potentiële werkgever een lastige vraag stelt. Het is goed om daar op z’n minst op voorbereid te zijn.

  • Waarom gaat u niet gewoon achter de geraniums zitten?
    Deze vraag kan in allerlei jasjes worden gestoken en de vraag hoeft lang niet zo oneerbiedig te klinken als hierboven. De vraag kan met een schuine glimlach en een knipoog worden gesteld, waarbij het eerder is bedoeld om u uit de tent te lokken, maar een werkgever kan zich ook serieus afvragen waarom u nog verder wilt werken.
  • Kunt u met computers overweg?
    Een soortgelijke vraag kan zijn: “Wat zijn uw technische vaardigheden?”. Dit is natuurlijk vooral een vraag die u in een niet-technische branche kunt verwachten. Als deze vraag wordt gesteld is het voor u een uitgelezen kans om korte metten te maken met het vooroordeel dat ouderen een technische achterstand hebben. Lees u daarom, indien nodig, goed in voordat u naar het sollicitatiegesprek gaat, bezoek de elektronicawinkel om de laatste gadgets te bekijken, en zorg dat u duidelijk heeft wat er nu in de branche speelt.
  • Wat doet u om actief te blijven?
    Dit hoeft geen moeilijke vraag te zijn als u regelmatig aan sport doet. Indien dit niet het geval is, kunt u zeggen dat u graag wandelt of de fiets pakt, dat u graag met uw kleinkinderen speelt, met de zware boodschappen sleurt of graag knutselt. Ook kunt u zeggen dat u werk zoekt om juist lichamelijk actief te blijven (indien van toepassing). Heeft u een medische test gedaan met positieve uitslagen, dan kunt u daar melding van maken tijdens het sollicitatiegesprek, al mag een werkgever daar nooit naar vragen.
  • Wanneer wilt u dan wél met pensioen?
    Het juiste antwoord op deze vraag is dat u het nog niet weet. U wilt immers doorwerken omdat u zich goed voelt, omdat u graag onder de mensen bent en u uzelf wilt blijven ontwikkelen. Zeg dus niet dat u er met uw 70e de brui aan geeft, want een werkgever vindt het altijd prettig om te horen dat iemand voor onbepaalde tijd een dienstverband zoekt. En laten we eerlijk zijn: met de medische ontwikkelingen van de laatste jaren zouden we zomaar 130 jaar oud kunnen worden.
  • Hoeveel wilt u verdienen?
    Normaal gesproken komt het salaris tijdens een eerste gesprek nog niet aan bod. Dat mag u best aangeven. U kunt er ook bij zeggen dat u een eerlijke vergoeding wenst, en dat u zich beseft dat de werkgever geen pensioenpremie meer hoeft af te dragen en u daarom goedkoper bent. Duik goed in deze materie tijdens de voorbereiding op uw sollicitatiegesprek.

Het beeld van 65-plussers verandert
Als u er eventjes over nadenkt, is het bijna absurd te noemen dat leeftijd en pensioen zo strikt met elkaar gekoppeld zijn. Voor zwaar lichamelijk werk is de leeftijdsgrens van 65 jaar te hoog, maar voor wie in een kantoor werkt, een leidinggevende baan of creatieve baan heeft, is het zonde om in de piek van je carrière te moeten stoppen. En die banen zijn steeds talrijker.

Door de vergrijzing zit er steeds minder geld in het pensioenpotje. Hierdoor wordt de pensioenleeftijd steeds een stukje verhoogd. Over een tijdje is 65 dus nog lang niet meer een ‘kritieke’ leeftijd. Ook beseffen steeds meer werkgevers dat leeftijd maar een getalletje is; dat er veel fitte, moderne ouderen zijn die over enorm veel ervaring beschikken.

Lastige vragen kunnen ook voorkomen worden
In plaats van lastige vragen te moeten beantwoorden, kunt u ze als 65-plusser ook gewoon voorkomen. Bijvoorbeeld door te solliciteren bij een werkgever die het heel normaal vindt om 65-plussers in dienst te nemen. Chauffeursbedrijf Autoreset is bijvoorbeeld een grote naam als het gaat om werk voor 65-plusser.

Andere takken waarin het heel normaal is om na uw 65e door te werken; zijn de politiek, de wetenschap en hogere managementlagen in het bedrijfsleven. Ook het ondernemersvuur is moeilijk te doven. Sterker nog: ondernemers worden steeds gewiekster naarmate ze meer ervaring doen. Uw pensioen is dan ook een perfect moment om uw eigen onderneming te starten – zo hoeft u ook nergens te solliciteren.

Bron: CVster

Deel dit artikel

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Full 2
Culinaire routes
De leukste restaurants, de meest verfijnde smaken, de eerlijkste gerechten.
Full 2
Full 2
Fiets, wandel- en vaarroutes
Kom lekker in beweging en loop of fiets een mooie route!
Full 2
Full 2
Er op uit
Nederland is veelzijdiger dan je denkt. Laat het dagelijkse leven even achter je en geniet!
Full 2
Full 2
Schrijf mee
Vertel jij graag mooie verhalen? Schrijf dan mee met de redactie van 50+
Full 2
previous arrow
next arrow
Scroll naar boven
Scroll naar top