6 januari 1974: autoloze zondag

Weet jij het nog?

Vandaag, 44 jaar geleden, op 6 januari 1974. Geen olie, geen benzine, geen rijdende auto’s. De snelwegen waren leeg deze zondag.

Als kind had je alleen maar voordeel bij de autoloze zondagen. Je kon op de snelweg rolschaatsen. Dat ging superlekker op dat gladde asfalt. Er was ook alle ruimte om met je skelter te crossen of zelfs een potje voetbal midden op de weg te spelen.

Een echt olietekort was er eigenlijk niet. De Arabische landen die de touwtjes in handen hadden als het om de olie ging, verhoogden de prijzen met maar liefst zeventig procent waardoor de toenmalige minister-president Den Uyl zich genoodzaakt zag zuinig met het goedje om te gaan. De maatregel bestond uit de kraan op zondag dicht te draaien. Gevolg: tussen 4 november 1973 en 6 januari 1974 mochten er op zondag geen auto’s rijden.

De oorzaak lag in de steun die de Westerse landen aan Israël gaven in de Jom Kippoeroorlog, een militair conflict in oktober 1973 tussen Israël en de Arabische staten Egypte en Syrië. De Arabieren hadden deze sterke ‘olie’-troef in handen en zetten hem volledig in.

foto: Quest

Deel dit artikel

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Full 2
Culinaire routes
De leukste restaurants, de meest verfijnde smaken, de eerlijkste gerechten.
Full 2
Full 2
Fiets, wandel- en vaarroutes
Kom lekker in beweging en loop of fiets een mooie route!
Full 2
Full 2
Er op uit
Nederland is veelzijdiger dan je denkt. Laat het dagelijkse leven even achter je en geniet!
Full 2
Full 2
Schrijf mee
Vertel jij graag mooie verhalen? Schrijf dan mee met de redactie van 50+
Full 2
previous arrow
next arrow
Scroll naar boven
Scroll naar top