Cover Libelle

13 april 1934: eerste nummer van Libelle verschijnt

Weet jij het nog?

‘Dankzij haar verrassende, praktische en inspirerende insteek op het gebied van human interest, toerisme, culinair, wonen en nog veel meer, heeft Libelle een sterke lezeres-blad binding. Zij wordt gezien als vriendin met autoriteit op vele verschillende gebieden’. Met die tekst beschrijft uitgever Sanoma het tijdschrift Libelle, dat op 13 april 1934 voor het eerst uitkwam en dus al 84 jaar oud is.

Het blad was meteen een succes, vooral bij vrouwen die graag lazen over huishouden, zelfmaakmode, gezin en opvoeding. En omdat in die tijd de vrouwen vaak over het huishoudgeld gingen, zagen veel adverteerders er wel brood in. In september 1944 moest Libelle door papierschaarste en op bevel van de Duitsers tijdelijk stoppen. Maar al in maart 1946 lag het blad bij veel huishoudens weer op de mat.

Emancipatie, seksualiteit, anticonceptie

Lang bleef de inhoud een beetje hetzelfde, maar in de jaren zestig veranderde dat. Onderwerpen als emancipatie, seksualiteit, anticonceptie en werkende vrouwen deden hun intrede. Sindsdien is het tijdschrift eigenlijk altijd met haar tijd meegegaan, al was het meer trendvolger dan trendsetter. Het besteedde aandacht aan echtscheidingen en nieuwe relatievormen en bleef aansluiten bij de samenleving.

Typisch een doorgeefblad

Hoewel de oplage tussen 1990 en 2016 zakte van 747.147 naar 300.310 is het blad niet meer weg te denken uit het leven van veel mensen. Er wordt tegenwoordig ook digitaal gelezen en Libelle is typisch een ‘doorgeefblad’, dat van moeder naar dochter gaat en van buurvrouw naar collega. En hoewel vooral vrouwen het blad lezen, zijn er ook genoeg mannen die het blad regelmatig openslaan om te lachen om de column van Hans, maar ook gewoon om de artikelen te lezen.

Libelle Zomerweek

Libelle is inmiddels veel meer dan alleen een tijdschrift, het is een merk. Er zijn diverse boeken gepubliceerd zoals Libelle weet ’t en het Libelle kookboek. De populaire strip Jan, Jans en de kinderen verscheen in stripboekvorm, maar bestaat ook nog steeds in het blad. Wat goed is, kan blijven. Libelle heeft een website, een mediaplatform en er is de Libelle Zomerweek waar ieder jaar heel veel (vooral) vrouwen van genieten, zo’n 80.000 maar liefst. Daarnaast is er Libelle België, dat een totaal andere inhoud heeft dan de Nederlandse versie.

Klik hier voor een inkijkje in de allereerste Libelle.

Foto van eigen cover

Deel dit artikel

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Full 2
Culinaire routes
De leukste restaurants, de meest verfijnde smaken, de eerlijkste gerechten.
Full 2
Full 2
Fiets, wandel- en vaarroutes
Kom lekker in beweging en loop of fiets een mooie route!
Full 2
Full 2
Er op uit
Nederland is veelzijdiger dan je denkt. Laat het dagelijkse leven even achter je en geniet!
Full 2
Full 2
Schrijf mee
Vertel jij graag mooie verhalen? Schrijf dan mee met de redactie van 50+
Full 2
previous arrow
next arrow
Scroll naar boven
Scroll naar top